Holandija besna na američkog generala

Izvor: RTS, 19.Mar.2010, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holandija besna na američkog generala

Američki general Džon Šian razgnevio Holanđane tvrdnjom da je borbena gotovost njihovih snaga, zbog prisustva gej populacije, bila smanjena što je doprinelo masakru u Srebrenici. Holandija tvrdnje generala Šiana nazvala besmislenim.

Penzionisani američki general i nekadašnji komandant NATO Džon Šian navukao je na leđa silan gnev Holanđana, pošto >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je izjavio je da je prisustvo homoseksualaca u holandskim mirovnim snagama bio jedan od razloga zbog kojih te jedinice nisu uspele da spreče zločin u Srebrenici.

Govoreći pred Komitetom za oružane snage Senata SAD koji razmatra nacrt zakona koji bi američkim vojnicima homoseksualcima dozvolio da otvoreno iskazuju svoje seksualno opredeljenje, general Šian je rekao da bi to podrilo jednistvo borbenih snaga.

Kao primer lošeg uticaja prisustva homoseksualaca u vojnim snagama on je naveo holandske oružane snage koje su odmah posle prestanka hladnog rata liberalizovale svoju vojsku, dozvoljavajući i homoseksualcima da budu vojnici i koncentrisala se na mirovne misije.

Liberalizacije vojske, smanjena borbena gotovost 

Džon Šian je naveo da je posle kraja Hladnog rata došlo do promene u vojskama evropskih zemalja zaključivši da "više nije bilo potrebe za takozvanom aktivnom borbenom gotovošću"

Slično su postupile i druge zemlje poput Belgije, Britanije, Australije, Kanade i Izraela.

Po Šianovom mišljenju, to je dovelo do toga da takve snage postanu nespremne za rat, a primer je Srebrenica.

Upitan direktno da li su mu to rekli holandski zvaničnici, general Šian je odgovorio pozitivno i dodao da su mu rekli da je to bio jedan od uzroka.

Holandsko ministarstvo odbrane je ove tvrdnje američkog generala ocenilo kao "potpuno besmislene" i istaklo da je neverovatno da "čovek njegovog nivoa izjavi nešto slično".

Portparol tog ministarstva Rodžer van de Vetering je dodao da nikada ranije niko u Holandiji ili bilo gde drugde nije spomenuo tvrdnje general Šiana, naglasivši da je masakr u Srebrenici kao i uloga holandskih vojnika u mirovnoj misiji UN predmet istrage u Holandiji, UN i međunarodnim organizacijama.

"Nigde nije, ni na koji način, zaključeno da je seksualna orijentacija vojnika igrala bilo kakvu ulogu u tom zločinu", kaže Vetering.

Premijer Holandije Jan Peter Balkenende osudio je Šianove tvrdnje navodeći da su njegovi "komentari sramotni, pogrešni i izraz nepoštovanja".

Holandski ministar spoljnih poslova Maksim Ferhagen izjavio je da su komentari Šiana "bizarno privatno mišljenje nekoga ko nema zvaničnu funkciju".

Predsedavajući Komitetu za oružane snage Senata SAD Karl Levin rekao je da su Šianove tvrdnje potpuno nebulozne.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.