Hant razgovarao sa Zarifom, izrazio ekstremnu razočaranost

Izvor: B92, 20.Jul.2019, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hant razgovarao sa Zarifom, izrazio "ekstremnu razočaranost"

Džeremi Hant izrazio je "ekstremnu razočaranost" u telefonskom razgovoru s iranskim kolegom Muhamedom Džavadom Zarifom zbog zaplene britanskog naftnog tankera.

Zarif je preneo Hantu da je tanker prekršio pomorska pravila i da mora da prođe predviđeni pravni proces.

"Upravo sam pričao sa Zarifom i izrazio ekstremnu razočaranost pošto me je prošle subote uveravao da Iran želi da deeskalira situaciju, a poneli su se na suprotan način. Ovde su potrebna dela, a >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne reči ako hoćemo da nađemo izlaz iz ovoga. Britanski brodovi moraju da budu zaštićeni i biće zaštićeni", tvitovao je Hant.

Rojters prenosi da je iranska agencija ISNA objavila da je Zarif šefu britanske diplomatije poručio da tanker "Stena impero" mora da prođe pravni proces zato što je prekršio pomorska pravila.

Iranske vlasti prethodno su saopštile da je tanker zadržan zbog nesreće s iranskim ribarskim brodom i prebačen u luku Bandar Abas radi istrage.

Kako je saopštio danas Forin ofis, Britanija je pozvala na razgovor iranskog otpravnika poslova u Londonu zbog zaplene naftnog tankera koji je plovio pod britabnskom zastavom u Ormuskom moreuzu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Hant "veoma razočaran"; Zarif: Tanker prekršio pomorska pravila

Izvor: RTS, 20.Jul.2019

Britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant izrazio je "ekstremnu razočaranost" u telefonskom razgovoru s iranskim kolegom Muhamedom Džavadom Zarifom zbog zaplene britanskog naftnog tankera u Ormuskom moreuzu. Zarif je preneo Hantu da je tanker prekršio pomorska pravila i da mora da prođe...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.