Hamas: Nastavljamo borbu protiv Izraela

Izvor: Vesti-online.com, 08.Dec.2012, 21:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hamas: Nastavljamo borbu protiv Izraela

Lider palestinske organizacije Hamas Haled Mašal rekao je u Gazi, na proslavi povodom 25. godišnjice osnivanja tog radikalnog pokreta, da će nastaviti borbu protiv Izraela.

Haled Mašal pozdravlja okupljene: Ne odustajemo ni od jednog inča Palestine  

Mašala i premijera Ismaila Hanijea pozdravilo je više stotina hiljada stanovnika Gaze, među kojima je bilo i dece obučene u vojne uniforme.

"Ne odustajemo ni od jednog inča Palestine, koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << će ostati islamska i arapska za nas i ni za koga drugog. Džihad i oružani otpor je jedini put. Ne možemo priznati izraelski legitimitet", rekao je Mašal, koji se posle 50 godina vratio na palestinsku teritoriju.

On je kao dečak otišao iz Zapadne Obale, a Hamas je vodio iz Katara.

Mašal je kazao da će nastaviti da radi na oslobađanju palestinskih zatvorenika u Izraelu, misleći na razmenu 1.000 Palestinaca za jednog otetog izraelskog vojnika prošle godine.

Godišnjica osnivanja Hamasa obeležava se dve nedelje posle palestinsko-izraelskog sukoba u Gazi.

Hamas sebe smatra pobednikom osmodnevnog sukoba, pošto je Izrael pristao na primirje, umesto da krene u kopnenu invaziju, kojom je pretio.

Rezultat dogovora o prekidu vatre jesu i pregovori Izraela i Hamasa uz posredovanje Egipta. Izrael, SAD i EU smatraju Hamas terorističkom organizacijom.

Dolazak 56-godišnja Mašala u pojas Gaze svedoči o promeni odnosa na palestinskoj političkoj sceni, pre svega između Hamasa koji vlada u pojasu Gaze i Fataha predsednika Mahmuda Abasa koji je na vlasti na Zapadnoj obali.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.