Gužva za mesto popisivača

Izvor: RTS, 19.Avg.2011, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gužva za mesto popisivača

Više od 100.000 građana prijavilo se na konkurs za popisivače, a potrebna je 41.000 radnika koji će, tokom dve nedelje, popisivati stanovništvo u Srbiji. Konačne liste primljenih biće objavljene 25. avgusta.

Na konkurs za popisivače za predstojeći popis stanovništva do sada se prijavilo više od 100.000 građana, a svi oni koji se do sada nisu prijavili mogu to učiniti najkasnije do 20 sati večeras, izjavila je načelnica Odeljenja za popis pri Republičkom zavodu za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << statistiku (RZS) Snežana Lakčević.

Načelnica je precizirala da je od 15. avgusta, kada je počelo prijavljivanje, u spiskove uneto 100.000 prijava, a da se u nekim opštinama prijavilo i tri do četiri puta više kandidata od predviđenog broja.

"Najviše interesovanja bilo je u Beogradu (optšinama Novi Beograd i Voždovac), u Kragujevcu, Zrenjaninu i Leskovcu", rekla je načelnica i dodala da će preliminarne liste primljenih biti objavljene 25. avgusta.

Do sutra uveče popisne komisije trebalo bi da saopšte preliminarne rezultate, posle čega će biti izabrani kandidati.

U pozivu koji je objavio Republički zavod za statistiku navodi se da kandidati moraju da budu državljani Srbije, da su stari najmanje 18 godina i da imaju najmanje srednje obrazovanje i čitak rukopis.

Uslov je i da dobro poznaju teren, a zainteresovani kandidati mogu se lično prijaviti u prostorijama popisne komisije, na taj način što će popuniti Prijavu za učešće u popisu.

Za ovaj posao predviđena je prosečna zarada od 22.000 dinara, mada će "cifra" zavisiti i od gustine i broja stanovnika zaduženog kruga za popis.

Preliminarni rezultati popisa biće objavljeni 30 dana posle završetka terenskog rada, posle čega će se obrađivati rezultati koji će konačno biti objavljeni u septembru 2012. godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.