Gračanac: Sve sam radio po zakonu

Izvor: B92, 11.Jul.2014, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gračanac: Sve sam radio po zakonu

Beograd -- Suđenje Bubalu i ostalim optuženima za "Luku Beograd" nastavljeno je iznošenjem odbrane Alaksandra Gračanca koji je rekao da je sve radio po zakonu.

Suđenje bivšem ministru privrede Predragu Bubalu i ostalim optuženima za zloupotrebe prilikom privatizacije "Luke Beograd" danas je nastavljeno iznošenjem odbrane Aleksandra Gračanca koji je naveo da je sve radio po zakonu.

Gračanac, bivši direktor Akcijskog fonda, je u Specijalnom sudu je iscrpno objasnio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zakonsku proceduru po kojoj je radio kao i situaciju sa privatizacijom i trgovinom akcija na tržištu kapitala.

On je rekao i da je ponuda od 800 dinara po akciji Luke Beograd bila jedina, a da je njena knjigovodstvena vrednost tada bila 300 dinara i da je to bio dobar posao za državu.

Gračanac je naveo i da je, s obzirom da "provejava sumnja da dokumeta (o postupku prodaje akcija Luke Beograd) nisu validna" da nijedan državni organ to nije doveo u sumnju - ni revizor u svom izveštaju ni Narodna banka Srbije koja je overila završni račun.

Gračanac je dodao da je na funkciji direktora Akcijskog fonda bio u vreme vlada pet premijera od Zorana Đinđića do Mirka Cvetkovića i da su sve tražile da se ubrza i proces privatizacije i prodaja akcija.

Suđenje je počelo juče, a Bubalo je tom prilikom istakao da je slučaj iskreiran kako bi se na nekoga svalilo nezadovoljstvo rezultatima privatizacije.

Bubalo je u maju na početku pripremnog ročišta negirao optužbe za zloupotrebu službenog položaja prilikom prodaje paketa državnih akcija u Luci Beograd preduzeću Milana Beka "Vorldfin" iz Luksembruga, koji je takođe predložen kao svedok Tužilaštva za organizovani kriminal.

Njegova odbrana predložila je da se tokom suđenja kao svedoci saslušaju tadašnji premijer Vojislav Koštunica, kao i tadašnji potpredsednik Vlade Miroljub Labus, ministar za upravu i lolaknu samoupravu Zoran Lončar.

Tužilaštvo je predložilo saslušanje vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića, koji je na početku bio zajedno sa Bekom u poslu sa Lukom Beograd i u maloprodajnom lancu C-market, ali se kasnije povukao iz Luke, a Beko iz C-marketa.

Optužnica iz decembra prošle godine tereti Bubala za krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Za isto delo terete se i izvršni direktori Agencije za privatizaciju Miodrag Đordević i Goran Mrđa, direktor Centra za tržište kapitala Aleksej Misailović i direktor Sektora za analizu, pripremu i organizaciju prodaje u Akcijskom fondu Jasmina Dragutinović.

Za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica optužnica obuhvata bivšeg direktora Privrednog društva Luka Beograd AD Miroslava Dropca i bivšeg finansijskog direktora tog privrednog društva Dušana Kosovca.

Bubalo je uhapšen 14. juna prošle godine i do 27. decembra je bio u pritvoru kada je pušten da se brani sa slobode.

Luka Beograd je jedan od predmeta na spisku 24 sporne privatizacije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.