Gojkovićeva na zasedanju Interparlamentarne unije u Ženevi

Izvor: RTS, 18.Okt.2015, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gojkovićeva na zasedanju Interparlamentarne unije u Ženevi

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković učestvuje na 133. Skupštini Interparlamentarne unije u Ženevi, na kojoj parlamentarci 130 zemalja sveta debatuju o pitanju migracija, moralnim i ekonomskim imperativima za pravičniju i humaniju migraciju.
Maja Gojković je, obraćajući se Skupštini Interparlamentarne unije (IPU), rekla da se ne sme zaboraviti da je pitanje izbegličke krize povezano sa pitanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << solidarnosti i poštovanja ljudskih prava i naglasila da je Srbija vodila odgovornu politiku, zasnovanu na ljudskoj solidarnosti i razumevanju, prenosi Tanjug.

Skupštinu IPU u Ženevi je otvorio predsednik Saber Čaudri, navodi se u saopštenju srpskog parlamenta.
"Pomogli smo koliko smo mogli, uprkos ekonomskim teškoćama. Nismo i nećemo praviti zidove na našim granicama, jer smo uvereni da je budućnost u saradnji i razmeni, a ne u ogradi i žici", rekla je predsednica Skupštine.
Gojkovićeva je istakla da je Srbija tranziciona zemlja na putu izbeglica i migranata ka EU, i da je od početka godine otkriveno više od 220.000 migranata.
Dodaje da je Srbija do sada troškove registracije, zbrinjavanja, pružanja medicinske pomoći finansirala iz svog budžeta u visini od 90 odsto, a da mnogi donatori međunarodnih organizacija i organizacija civilnog društva pomažu u pružanju humanitarne pomoći.
Predsednica Narodne skupštine je istakla da je u suočavanju sa problemom migracija potrebna pomoć i saradnja svih država i naroda, kao i da u tim procesima moramo da nastavimo da razvijamo duh solidarnosti među narodima.
Parlamentarci će se baviti i temama borbe protiv terorizma, jačanjem kontrolne uloge parlamenata, a zasedaće i nekoliko odbora.
U radu Skupštine IPU učestvuju i članovi stalne delegacije Skupštine Srbije pri IPU poslanici Nebojša Berić, Milorad Mijatović i Goran Bogdanović.
Gojkovićeva će na marginama Skupštine IPU imati i niz bilateralnih susreta, između ostalog, sa predsednicima parlamenta Etiopije, Jermenije, Kipra, Indije, dodaje se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.