Godišnjica oslobođenja Beograda u Velikom ratu

Izvor: RTS, 01.Nov.2013, 09:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica oslobođenja Beograda u Velikom ratu

Povodom 95 godina od oslobođenja u Prvom svetsku ratu,na Spomen kosturnicu branilaca srpske prestonice su položeni venci i odata pošta srpskim vojnicima.

Beograd danas obeležava 95 godina od oslobođenja u Prvom svetsku ratu, a tim povodom na Spomen kosturnicu branilaca srpske prestonice su položeni venci i odata pošta srpskim vojnicima.

Vence su položili predstavcnici grada Beograda ka o i članovi Društva za negovanje tradicija Srbije do 1918. godine i Saveza >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine.

Svečana akademija povodom 95 godina od oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu biće održana u 13 casova u Domu vojske u Beogradu, a prisustvovaće i predstavnici Vlade Srbije i patrijarh srpski Irinej.

Na današnji dan, 1. novembra 1918. godine Prva srpska armija pod komandom vojvode Petra Bojovića oslobodila je Beograd, prešavši 500 kilometara pod borbom za 45 dana, u silovitom napredovanju posle proboja Solunskog fronta.

Prva armija je od 4. oktobra do 1. novembra 1918. oslobodila sve veće gradove tadašnje Kraljevine Srbije i nastavila ka severu, širokim frontom preko Save i Dunava.

Posle osam dana, 9. novembra 1918. od Austrougarske vojske oslobođen je Novi Sad, a cela Srbija je bila slobodna 3. novembra.

Spomen-kosturnica na Novom groblju je na inicijativu Udruženja ratnika i tadašnje Uprave grada Beograda, podignuta 1931. godine. Njen autor je čuveni ruski arhitekta Roman Vershofskoj, a skulpture su delo vajara Živojina Lazića.

U kosturnici su sahranjeni branioci Beograda poginuli 1915. i oslobodioci stradali u završnim borbama 1918. godine.

 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.