Generalna skupština UN: Genocid; Tek nakon poniženja Hamasa

Izvor: B92, 20.Maj.2021, 20:41

Generalna skupština UN: "Genocid"; "Tek nakon poniženja Hamasa"

Generalna skupština Ujedinjenih nacija počela je sednicu povodom sukoba Izraela i Palestinaca koji traju već deset dana.

Reč je o prvom zasedanju, uz lično prisustvo ambasadora u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku od izbijanja pandemije koronavirusa pre 14 meseci.

Palestinski ministar spoljnih poslova Rijad al Malki optužio je danas Izrael za ''genocid nad palestinskim porodicama''.

On je pozvao međunarodanu zajednicu da zaštiti palestinski narod >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dok mu se ne obezbedi sloboda.

Al Malki je na vanrednom sastanku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o sukobu između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, rekao da svaka zemlja u svetu ima odgovornost da obezbedi da prevladaju mir, pravda i sloboda.

On je apelovao na Generalnu skupštinu UN da osigura da Izrael odgovara za ubistvo, kako je naveo, nedužnih Palestinaca i da mu ne bude obezbeđeno oružje, prenosi AP.

Al Malki je ocenio da se prisustvom više od 10 ministara, skoro svih iz arapskih i islamskih zemalja, šalje jasna poruka da se zaustavi nasilje.

"Kako okupatorska sila može da ima pravo da se brani kada je čitav narod pod okupacijom lišen tih istih prava?", upitao je on, odgovarajući na tvrdnje Izraela da reaguje u samoodbrani.

Palestinski ministar je dodao da su Palestinci obavestili administraciju predsednika SAD Džozefa Bajdena i četiri bliskoistočna posrednika - SAD, UN, EU i Rusiju, da politički proces koji bi, kako se izrazio, doveo do "kraja izraelske okupacije Palestine i njene prestonice", treba da usledi nakon završetka "okupacije" protiv palestinskog naroda.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je prethodno Izrael i palestinski Hamas na hitan prekid vatre, apelujući na izraelsku vojsku da pokaže maksimalnu uzdržanost, a na Hamas da obustavi neselektivno raketiranje.

"Ako postoji pakao na zemlji, to su životi dece u Gazi", rekao je Gutereš na početku vanrednog zasedanja Generalne skupštine UN o krizi na Bliskom istoku.

On je takođe pozvao dve strane da dozvole intenziviranje posredničkih napora kako bi se okončale borbe, kao i pristup neophodnoj humanitarnoj pomoći.

Izraelski ambasador pri UN Gilad Erdan izjavio je danas, neposredno pre nego što će Izraelski bezbednosni kabinet usvojiti odluku o prekidu vatre u Pojasu Gaze, da njegova zemlja želi prekid vatre u sukobu sa militantnim vladarima Hamasa u Gazi „ali tek nakon što je značajno ponizila Hamasovu terorističku mašinu“.

Erdan je na vanrednom sastanku Generalne skupštine UN o sukobu rekao da "tražimo lek, a ne flaster", prenosi AP.

On je istakao da će „Izrael preduzeti sve neophodne korake da zaštiti svoje civile, čineći sve napore da izbegne nanošenje štete palestinskim civilima“.

Erdan je optužio 193 člana Generalne skupštine za licemerje u pružanju podrške Hamasu, koji, kako je rekao, svakodnevno neselektivno ispaljuje stotine raketa prema Izraelu.

Naglasio je da Hamas ne prihvata pravo Izraela na postojanje i odbija da se odrekne nasilja.

Upozorio je da će, ako Ujedinjene nacije ojačaju Hamas, učiniti mogućnost Hamasa da zameni Palestinsku vlast mnogo verovatnijom i eliminisati šansu za budući dijalog između Izraelaca i Palestinaca.

„Nema ničega o čemu se može razgovarati sa terorističkom organizacijom posvećenom vašem uništenju, ničega“, kazao je Erdan.

Izraelski ambasador takođe je oštro kritikovao "demonizaciju Izraela'''', rekavši da to podstiče “mučne antisemitske napade”, ističući kao primer Tursku.

Erdan je rekao da nikada nije postojao "jasniji primer činjenice da je anticionizam antisemitizam'''' i pozvao sve vlade da preduzmu brze mere da zaštite jevrejske zajednice i uhvate počinioce.

U međuvremenu, Izraelski bezbednosni kabinet večeras je usvojio odluku o prekidu vatre u Pojasu Gaze, što je za Rojters potvrdio i zvaničnik palestinskog Hamasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

HAOS NA SEDNICI GENERALNE SKUPŠTINE UN: Izrael optužen za genocid!

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Maj.2021

Sastanak Generalne skupštine UN protekao u veoma napetoj atmosferi..Palestinski ministar spoljnih poslova Rijad al Malki optužio je danas Izrael za "genocid nad palestinskim porodicama" i pozvao međunarodanu zajednicu da zaštiti palestinski narod dok mu se ne obezbedi sloboda...Al Malki je na vanrednom...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.