Lazarević dva dana štrajkovao gladju zbog operacije

Izvor: S media, 18.Maj.2010, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lazarević dva dana štrajkovao gladju zbog operacije

Penzionisani general Vojske Jugoslavije Vladimir Lazarević rekao je pred Tribunalom u Hagu da je dva dana štrajkovao gladju protestujući zbog, kako tvrdi, neprimerene zdravstvene nege u sudskom pritvoru u Sheveningenu.

Tribunal je generala Lazarevića februara 2009. godine osudio na 15 godina zatvora zbog pomaganja zločina nad Albancima na Kosovu 1999. godine, kada je on bio komandant Prištinskog korpusa VJ.

Lazarević je uložio žalbu na tu presudu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<
Na današnjoj statusnoj konferenciji Lazarević je izjavio da je od 12. do 14. maja "odbijao hranu i lekove" pošto je bio obavešten da je operaciju tromboze na njegovoj desnoj nozi moguće zakazati u roku od "četiri do šest meseci", dok on tu operaciju smatra izuzetno hitnom.

Lazarević je rekao da je štrajku gladju pribegao radi "ubrzanja tog procesa" i u cilju "zaštite dostojanstva i integriteta" od "nemara" lekara u pritvoru.

Štrajk je, kako je kazao, obustavio 14. maja, pošto su ga upravnik pritvora i tamošnji glavni lekar uverili da će učiniti sve da operacija bude zakazana što pre i da mu bude pružena primerena zdravstvena nega.

Tribunal je danas objavio odluku kojom je Apelaciono veće odbilo Lazarevićev zahtev da bude pušten na privremenu slobodu radi operacije u Nišu.

U odluci se navodi da Lazarević nije pokazao zašto je neophodno da bude operisan u Srbiji, budući da se takve operacije rade i u Holandiji.

Lazarević je tvrdio da su specijalisti u Nišu još u avgustu 2009. godine utvrdili da je operacija na njegovoj desnoj nozi neophodna, a da je lekar u sudskom pritvoru to zanemarivao sve do početka maja ove godine kada su vaskularni hirurzi u haškoj bolnici Bronovo potvrdili nalaz iz Niša.

Lazarević je danas u sudnici to nazvao "nemarom" i "pokušajem ubistva s predumišljajem" kojem se on "suprotstavio pokušajem samoubistva", stupivši u dvodnevni štrajk gladju.

Lazarević je u martu ove godine tražio da bude pušten na privremenu slobodu da bi u Nišu bio podvrgnut operaciji zbog tromboze desne noge.

Odbijajući zahtev, žalbeno veće Tribunala je tada naznačilo da su lekari u sudskom pritvoru i kardiovaskularni specijalisti utvrdili da ne postoji potreba da Lazarević bude operisan. Kako je bilo navedeno u odluci, lekari su Lazerviću tada promenili lekove, preporučivši mu i da "nosi elastičnu čarapu".

General Lazarević je danas tvrdio i da su mu u pritvoru "povredjena osnovna prava na lečenje", precizirajući da je "za osam meseci prošle godine imao pet operacija... tumora, krvnih sudova, unutrašnjih organa".

Kazao je i da se na neadekvatnu negu požalio sekretaru suda i predsedniku Tribunala Patriku Robinsonu (Patrick). Sudija Robinson zatim je, po rečima Lazarevića, "suspendovao pritvorskog lekara sa mog slučaja" i omogućio mu da sam izabere specijalistu sa ponudjenog spiska.

Prošle godine Tribunal je Lazarevića bio pustio na lečenje i operacije u Nišu od 25. maja do 5. avgusta.

Bivši komandant Prištinskog korpusa VJ, general Lazarević je krajem februara 2009. godine osudjen na 15 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja prisilnog premeštanja, deportacija, ubistava i progona Albanaca sa Kosova u prvih šest meseci 1999.

Na 15 godina zatvora, Tribunal je osudio i tadašnjeg načelnika Generalštaba VJ Dragoljuba Ojdanića.

Kazne od 22 godine zatvora zbog počinjenja narečenih zločina, sud je izrekao Nikoli Šainoviću, u to vreme potpredsedniku Savezne vlade, generalu Nebojši Pavkoviću, koji je bio komandant Treće armije VJ i policijskom generalu Sretenu Lukiću, tadašnjem šefu ŠTaba MUp SRbije na Kosovu.

Odbrane svih prvostepeno osudjenih uložile su žalbe na tu presudu, a isto je učinilo i Tužilaštvo.

Bivši predsednik Srbije Milan Milutinović prvostepenom presudom je oslobodjen krivice. Na tu presudu, tužioci se nisu žalili.

General Lazarević je u pritvoru Tribunala od 2005. godine kada se dobrovoljno predao.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lazarević štrajkovao glađu

Izvor: RTS, 18.Maj.2010

General Vladimir Lazarević štrajkovao glađu zbog, kako je rekao, neprimerene zdravstvene nege u pritvoru. Lazarević prekinuo dvodnevni štrajk posle obećanja da će mu biti zakazana neophodna operacija...Penzionisani general Vojske Jugoslavije Vladimir Lazarević rekao je pred Tribunalom u Hagu...

Nastavak na RTS...

General Lazarević štrajkuje glađu u Hagu

Izvor: Vesti-online.com, 18.Maj.2010

Penzionisani general Vojske Jugoslavije Vladimir Lazarević rekao je danas pred Tribunalom u Hagu da je dva dana štrajkovao glađu protestujući zbog, kako tvrdi, neprimerene zdravstvene nege u sudskom pritvoru u Sheveningenu...Tribunal je generala Lazarevića februara 2009. godine osudio na 15 godina...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.