G20 u Parizu o krizi

Izvor: RTS, 14.Okt.2011, 22:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

G20 u Parizu o krizi

Finansijska kriza evrozone tema skupa Grupe 20 koji je održan u Parizu. Ekonomisti i zvaničnici ocenjuju da su potrebna veća sredstva za pomoć kako bi se sprečilo prelivanje krize u snažnije evropske ekonomije, poput Italije i Španije.

Ministri finansija iz Grupe 20 razvijenih zemalja i zemalja u razvoju raspravljali su danas da li zemlje evrozone same treba da preuzmu na sebe dužničku krizu u nekim od članica ili bi ostatak sveta trebalo više da pomogne.

>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />Međunarodni monetarni fond za sada obezbeđuje trećinu sredstava za pakete pomoći Grčkoj, Irskoj i Portugalu.

Dok neke zemlje, među kojima i SAD, navode da Evropa ima dovoljno novca da pomogne prezaduženim zemljama, druge traže više podrške od ostatka sveta uz argument da bi problem s evrom mogao ceo svet da vrati u recesiju.

Tržišta su prethodnih dana bila ohrabrena nadama da će 17 članica evrozone iznaći dogovor za agresivnije rešenje do samita EU 23. oktobra i sastanka Grupe 20 početkom novembra.

Svaki takav dogovor biće veoma skup, ocenjuje agencija AP i dodaje da evrozona pored jačanja slabih banaka mora da nađe strategiju kojom bi se sprečilo da velike privrede poput Italije i Španije ne budu sledeće na redu za međunarodnu pomoć.

Za to je potrebno da Evropski fond za finansijsku stabilnost (EFSF), koji raspolaže sa 440 milijardi evra, uskoro počne da kupuje obveznice tih zemalja na tržištu čime bi se održala njihova cena i smanjili troškovi pozajmljivanja.

Većina ekonomista, kao i sve više evropskih zvaničnika, veruje da je EFSF isuviše mali za stabilizaciju Italije i Španije, i za dokapitalizaciju problematičnih banaka.

Postoji i želja da MMF više učestvuje u tom procesu, ali bi to moglo naići na otpor, a, kako navodi agencija AP, biće potrebne i promene u propisima MMF-a.

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble rekao je novinarima uoči skupa da MMF ima dovoljno sredstava, ali i da "Evropljani treba da se pobrinu za najveći deo tog zadatka".

Američki ministar finansija Timoti Gajtner naznačio je danas da je za podršku MMF-a, ali i naglasio da Evropa ima dovoljno novca da sama reši svoje probleme.

Gajtner se usprotivio povećanju sredstava MMF-a, što će možda biti potrebno ako ta institucija bude imala aktivniju ulogu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.