Frekvencija TV Avale biće iskorišćena za digitalizaciju

Izvor: Studio B, 09.Avg.2013, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Frekvencija TV "Avale" biće iskorišćena za digitalizaciju

Nacionalna televizijska frekvencija, koja je ostala upražnjena gašenjem TV "Avala", biće iskorišćena u procesu digitalizacije, odlučilo je Ministarstvo trgovine i telekomunikacija.

Državni sekretar Stefan Lazarević kazao je Tanjugu da je Ministarstvo donelo odluku da od ponedeljka stavi u proceduru Pravilnik o raspodeli frekvencija, koji se odnosi na količinu svih slobodnih frekvencija za potrebe digitalizacije.

"Stavljanjem Pravilnika u proceduru znači da >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << ćemo ga poslati svim institucijama od kojih je neophodno da pribavimo pozitivno mišljenje i nakon toga ministarstvo će imati otvoren put za njegovo donošenje", kazao je Lazarević.

Donošenje Pravilnika bi značilo da možemo da izvršimo proširenje inicijalne mreže, odnosno da u potpunosti stavimo u funkciju opremu koju smo dobili od EU kao donaciju, a s druge strane, stavljanjem u funkciju inicijalne mreže bismo obezbedili pokrivenost države sa digitalnim signalom od oko 70 do 80 odsto, objasnio je on.

To bi, prema njegovim rečima, olakšalo ne samo promociju procesa digitalizacije, već i bolju komunikaciju sa građanima i lokalnim i regionalnim emiterima.

Lazarević je istakao da bi, takođe, već sada moglo da se planira šta da se radi sa digitalnom dividendom, odnosno na koji način je najbolje da se stavi na raspolaganje mobilnim operaterima.

"To bi značilo više novca za budžet od prodaje spektra, a s druge strane, brži razvoj i veće investicije u telekomunikacije, kao i veći broj korisnika širokopojasnog interneta", naveo je.

Kada je reč o raspisivanju konkursa za 4G lincencu, Lazarević je kazao da su Ministarstvo i RATEL već počeli konsultacije sa operatorima, i u narednih nekoliko nedelja imaće jasnu sliku oko toga na koji načn će se vršiti prodaja radio-frekvencijskog spektra.

"To je veoma ozbiljan posao koji zahteva dosta strucnosti i angažmana svih institucija. Moramo da sagledamo i uzmemo u obzir dinamiku zavrsetka procesa digitalizacije s obzirom na sada promenjene okolnosti, a to će uticati na donošenje naše konačne odluke u narednih nekoliko nedelja", ukazao je Lazarević.

U zavisnosti od toga na koji način će se izvršiti prodaja spektra, tj. izdavanje licenci, zavisiće i količina sredstava koja će završiti u budžetu, ali iz ove perspektive se može reći da se radi o cifri od 100 miliona evra, dodao je on.

"Zadatak i ministarstva i RATEL-a je da izabere najbolji i najefikasniji put koji će, s jedne strane omogućiti što veća sredstva za budžet, a s druge strane što veće investicije i što brži razvoj elektronskih komunikacija", naglasio je Lazarević.

On je podsetio da je ministarstvo u više navrata ukazivalo da bi bilo veoma dobro da se sve slobodne frekvencije iskoriste za digitalizaciju, s obzirom da bi na taj način dobili mnogo predvidljiviji proces digitalizacije i veću sigurnost da će on biti završen, a osim toga, dodatno bi ubrzali proces koji je u velikom zaostatku.

Savet Republičke radiodifuzne agencije (RRA) nije danas dodelio nacionalnu televizijsku frekvenciju koja je ostala upražnjena gašenjem TV "Avala", jer nijedan od kandidata nije dobio dovoljan broj glasova.

U konkurenciji za dobijanje frekvencije bile su TV "Nova" i "Kopernikus Svet plus 3".

Prema rečima predsednika RRA vladike Porfirija članovi saveta su detaljno analizirali prispelu dokumentaciju i nijedan od kandidata nije dobio dovoljan broj glasova da mu se izda dozvola za nacionalnu mrežu K5.

TV "Nova" dobila je dva glasa, TV "Kopernukus" tri, dok je četvoro članova Saveta smatralo da nijedan kandidat ne ispunjava uslove da bi im se izdala dozvola, objasnio je vladika Porfirije i podsetio da je potrebno pet glasova članova Saveta RRA da bi neka televizija dobila frekvenciju.

Vladika Porfirije je rekao da i TV "Nova" i TV "Kopernikus" mogu ponovo da konkurišu za dodelu nacionalne TV frekvencije.

Predsednik RRA je ukazao da je na sednici jedna od tema bila digitalizacija i podvukao da to nije moglo da utiče na donošenje odluke, jer Savet RRA obavezuje zakon.

"Onaj ko može da dodnese odluku da li će ova frekvencija ići u digitalizaciju je Ministarstvo koje vodi Rasim Ljajić", rekao je  vladika Porfirije.

On je zaključio da je svaki član Saveta RRA glasao po svojoj savesti, po zakonu, da je glasanje bilo tajno, a da će se obrazloženje o donetoj odluci izdati kao pravni akt.

Vladika Porfirije je istakao da se o dodeli nacionalne frekvencije raspravljalo mesec dana, da je odluka odlagana svaki put posle duže rasprave, a sa čvrstom namerom da se donese u interesu građana Srbije.

Izvršni direktor Saveta RRA Dragan Lukić precizirao je da je priprema za novi konkurs zahtevna, ali da će svakako biti sproveden u razumnom roku, ne precizirajući koji je to rok.

Savet RRA je u sredu raspravljao iza zatvorenih vrata o dodeli frekvencije novom nacionalnom TV emiteru, međutim, glasanja nije bilo zato što su članovi tog tela tražili da još jednom bude proučena konkursna dokumentacija.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Frekvencija TV Avala u digitalizaciji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Avg.2013

Nacionalna televizijska frekvencija, koja je ostala upražnjena gašenjem TV "Avala", biće iskorišćena u procesu digitalizacije, odlučilo je danas Ministarstvo trgovine i telekomunikacija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.