Fratini: Srbija, most između EU i Rusije

Izvor: RTS, 24.Jul.2014, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fratini: Srbija, most između EU i Rusije

Uloga Srbije kao mosta između EU i Moskve je veoma važna, smatra specijalni savetnik Vlade Srbije Franko Fratini. Ocenjuje i da takva uloga Srbije može pomoći smanjenju tenzija u vezi sa ukrajinskom krizom.

Fratini je u telefonskoj izjavi Tanjugu ocenio da to što je Srbija istovremeno dobar partner Moskve i kandidat za članstvo u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << EU, pruža mogućnost Srbiji da bude most i pokuša da objasni Moskvi šta bi još bilo neophodno uraditi kako bi se smanjila napetost i obnovili odnosi sa EU.

Fratini je podsetio da spoljna politika Srbije jeste okrenuta prema EU, ali da to ne znači raskidanje dobrih odnosa s Rusijom.

Komentarišući navode u beogradskoj štampi da će Federika Mogerini, šefica diplomatije Italije, predsedavajuće Unijom, tokom posete Beogradu zahtevati od srpskih vlasti da više usklade spoljnu politiku sa EU, pre svega kada je reč o Rusiji i Ukrajini, rekao je da ne zna šta će ona poručiti u Beogradu, ali je i podsetio:

"Italija je uvek bila vrlo jasna u stavu da ne može biti alternative između pregovara sa Srbijom i održavanja dobrih odnosa sa Rusijom. Naprotiv, italijanska vlada radi na tome da doprinese deeskalaciji trenutne komlikovane krize između Rusije i EU", rekao je Fratini, koji je ranije obavljao dužnost ministra spoljnih poslova Italije. 
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Moskva

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.