Farmaceutski kartel nije dozvolio niže cene lekova

Izvor: Blic, 11.Avg.2010, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Farmaceutski kartel nije dozvolio niže cene lekova

Na sastanku održanom krajem januara 2008. godine u Privrednoj komori, dva najveća proizvođača lekova „Galenika” i „Hemofarm” i sedam veledrogerija sklopili su nedozvoljeni kartelski dogovor. Utvrdili su jedinstvene uslove trgovine lekova u postupcima javne nabavke. Uz pomoć tog nedozvoljenog dogovora, farmaceutski kartel kontrolisao je tržište lekovima u Srbiji, u cilju ostvarenja sopstvenog maksimalnog profita, dok građani plaćaju lekove po najvišim cenama.

Ovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su navodi rešenja Komisije za zaštitu konkurencije izdatog krajem 2008. godine, kojim je zabranjen rad ovog kartela. Ali, rešenje nije dobilo potvrdu na sudu, što je neophodno da postane pravosnažno. Vrhovni sud je predmet samo prosledio ove godine osnovanom Upravnom sudu, gde se i sada nalazi, kažu u komisiji.

Prema dokumentaciji kojom raspolaže komisija, a što je priloženo spisima rešenja, unutar kartela postignut je sledeći dogovor o uslovima trgovine. Papiri dokumentuju nekoliko odluka. Prvo - utvrđena je maksimalna cena lekova u maloprodaji i veleprodaji. Drugo - određen je maksimalni rabat veledrogerija kako bi se postigla što veća cena lekova. Dogovor podrazumeva i zabranu odricanja od dela rabata koji pripada veledrogerijama, na osnovu kojeg one mogu da snižavaju cene lekova.

- Ovaj kartel direktno je delovao na štetu državnog budžeta iz kojeg se plaćaju nabavke lekova za zdravstvene ustanove i, naravno, građana iz čijih se poreza ubiru sredstva za budžet. I, konačno, s obzirom na to da zdravstvene ustanove plaćaju veće cene lekova, automatski se smanjuje količina medikamenata koje mogu da nabave, što ide opet na štetu građana - kaže Dijana Marković-Bajalović, predsednica komisije.





Opširnije pročitajte u izdanju za četvrtak, 12. avgust 2010.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Farmaceutski kartel nije dozvolio niže cene lekova

Izvor: S media, 12.Avg.2010, 00:45

Na sastanku održanom krajem januara 2008. godine u Privrednoj komori, dva najveća proizvođača lekova „Galenika” i „Hemofarm” i sedam veledrogerija sklopili su nedozvoljeni kartelski dogovor. Utvrdili su jedinstvene uslove trgovine lekova u postupcima javne nabavke...Uz pomoć tog nedozvoljenog...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.