Egipat, Mubarak uskoro na slobodi?

Izvor: RTS, 19.Avg.2013, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egipat, Mubarak uskoro na slobodi?

Advokat bivšeg predsednika Egipta Hosnija Mubaraka tvrdi da će on biti pušten na slobodu u roku od 48 sati. U Egiptu novi sukobi, u zasedi ubijeno 25 policajaca.

U Egiptu rastu tenzije. Advokat bivšeg predsednika Hosnija Mubaraka tvrdi da će on biti pušten na slobodu u roku od 48 sati, jer su optužbe za korupciju protiv njega odbačene.

Kairo i drugi gradovi u Egiptu su danas mirni, međutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iako nema protesta, tenzije rastu.

Kako je rekao advokat bivšeg predsednika Egipta Hosnija Mubaraka, njegov klijent bi u roku od 48 sati trebao da bude pušten da se brani sa slobode, jer je tužilac utvrdio da nema osnova da bude optužen za korupciju.

Optužnice za odgovornost u ubistvima demonstranata u Kairu 2011. na početku pobune protiv Mubaraka i dalje su na snazi.

U zasedi na Sinajskom poluostrvu ubijeno je 25 policajaca, koji su se autobusima vraćali sa posla i nisu bili naoružani.

Napad se dogodio blizu grada Rafa, kod granice sa pojasom Gaze, a troje policajaca je ranjeno.

Prema nekim informacijama četvorica naoružanih napadača su zaustavili autobuse, naterali policajce da izađu i zatim ih pobili.

Sa druge strane, ima izveštaja da su autobusi pogođeni iz raketnih bacača.

Prema izveštajima zapadnih medija, na Sinaju od 2011. deluju razne oružane grupe, koje čini lokalni beduini, kriminalci, kao i džihadisti i simpatizeri Al Kaide

Vojska Egipta je zbog toga uputila pojačanja na Sinajsko poluostrvo, kako bi se izborili sa oružanim grupama, koje napadaju i "plave šlemove" UN-a koje su već decenijama raspoređene na tom poluostrvu.

U višednevnim sukobima u Egiptu poginulo je više od 900 ljudi, uglavnom pristalica Muslimanskog bratstva, a u poslednjem incidentu 38 zatočenih demonstranta je poginulo u incidentu u zatvoru.

Evropska unija danas razmatra svoje odnose sa Egiptom, a moguće je i da će biti suspendovani pomoć EU Egiptu od milijardu evra, kao i isporuke oružja iz zemalja članica.

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg rekao je da njegova zemlja neće zauzimati stranu u sukobima u Egiptu, koji mogu da potraju, već da će raditi na promociji dijaloga.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mubarak ove nedelje izlazi iz pritvora?

Izvor: Vesti-online.com, 19.Avg.2013

Sud u Egiptu oslobodio je danas svrgnutog egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka optužbi za korupciju i on će verovatno ove nedelje biti pušten iz pritvora, rekli su izvori iz pravosuđa...Mubaraku se po drugi put sudi i za saučesništvo u ubistvu demonstranata tokom pobune u Egiptu 2011. godine....

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.