EU pozdravlja formiranje vlade

Izvor: B92, 08.Jul.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU pozdravlja formiranje vlade

Havijer Solana (FoNet)

Beograd, Brisel, Bratislava, Strazbur -- Evropska unija i ambasadori u Srbiji pozdravili su formiranje nove vlade i očekuju da će Srbija nastaviti proces približavanja EU.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana pozdravio je formiranje nove vlade Srbije i najavio da će je EU u potpunosti podržavati u njenim naporima da "viziju evropske budućnosti pretvori u političku realnost".

"Radujem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se bliskoj saradnji s premijerom Mirkom Cvetkovićem i njegovim kolegama", navedeno je u saopštenju njegovog kabineta.

"EU očekuje od nove vlade da pogura reforme i ispuni neophodne uslove za približavanje Uniji. Takođe, očekuje da s Vladom blisko sarađuje na regionalnoj stabilnosti i razvoju", dodao je on.

Solana je rekao da je sada na Srbiji da "viziju evropske budućnosti pretvori u političku realnost".

"EU će u potpunosti podržati Srbiju u tom naporu", kazao je Solana i dodao da je nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju zemlja "dobro pozicionirana da brzo napreduje".

Solana se nada da će se naći rešenje za misiju Euleks na Kosovu i istakao da EU želi da nova Vlada Srbije shvati šta je namera te misije.

Na pitanja novinara o tome kako vidi budućnost misije Euleks, s obzirom na to da se Beograd protiv njenom razmeštanju na Kosovu, Solana je odgovorio da će se "naći rešenje za tu situaciju".

"Misija Euleks je tu pod rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i mi bi želeli da nova Vlada Srbije shvati šta je njen cilj", dodao je visoki predstavnik EU.

Barozo: Raditi na jačanju odnosa

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo pozdravio je formiranje nove Vlade Srbije, navodeći da treba zajednički raditi na jačanju odnosa između Evropske unije i Srbije.

"Toplo vam čestitam na izboru za premijera Srbije i radujem se što ćemo zajedno raditi na jačanju odnosa između Evropske unije i Srbije, zasnovanim za zajedničkim vrednostima i ciljevima", poručio je Barozo u poruci predsedniku Vlade Srbije Mirku Cvetkoviću.

"Ohrabren sam činjenicom da je vaša vlade postavila evropske integracije i proces reformi kao tako visok prioritet", dodao je on.

"Siguran sam da će pod vašim vođstvom Srbija igrati konstruktivnu ulogu u rešavanju izazova i doprineti stabilnosti u regionu", naveo je on.

Barozo je pozvao srpskog premijera da iskoristi "nedavne pozitivne događaje radi preuzimanja neophodnih koraka da se ostvari puna saradnja s Haškim tribunala što je pre moguće".

"To će omogućiti brzu primenu SSP-a i može da otvori put ka statusu kandidata u EU", naveo je Barozo.

SAD očekuju produktivnu saradnju

Kameron Manter (FoNet)

Američki ambasador u Beogradu Kameron Manter danas je u izjavi Tanjugu čestitao građanima Srbije formiranje nove vlade i naveo da očekuje da će SAD imati produktivnu saradnju sa novim vođstvom u Srbiji.

"SAD su spremne da sarađuju sa demokratski izabranim predstavnicima Srbije kako bi se ispunile aspiracije srpskog naroda - kao što su ubrzani ekonomski razvoj, stabilnost i prosperitetna budućnost u zapadnim integracijama", rekao je Manter.

I OEBS pozdravlja formiranje vlade

Vršilac dužnosti šefa Misije OEBS u Srbiji Entoni Pahigijan pozdravio je danas formiranje nove Vlade Srbije, ističući da se raduje nastavku saradnje na prioritetima koje je Vlada odredila, uključujući borbu protiv korupcije, vladavinu prava, ljudskih prava, reformu policije, medija i ostalih sektora.

"Misija pruža podršku Srbiji u jačanju nezavisnih, odgovornih i efikasnih demokratskih institucija, naročito u oblastima vladavine prava i ljudskih prava, medija, sprovođenja zakona, kao i ekonomije i zaštite životne sredine", navodi se u saopštenju.

Misija, takođe, podržava razvoj civilnog društva i podstiče stvaranje uslova za razvoj regionalne saradnje i pomirenja, koji doprinose samoodrživom i stabilnom društvu za sve građane Srbije.

Mas: Stabilna i dugotrajna vlada

Nemački ambasador u Beogradu Volfram Mas izjavio je Tanjugu da veruje da će nova vlada Srbije biti stabilna i dugotrajna, ocenivši da Srbija ima obećavajuću perspektivu sa vladom zasnovanom na snagama čiji je cilj približavanje Srbije Evropi.

"Nova vlada je suočena sa mnogim izazovima u domenu ekonomije i socijalnog razvoja. Po mom mišljenju, nijedan od različitih koalicionih partnera ne može imati interes da ne rešava te probleme", rekao je Mas.

Čestitka Štajnmajera

Šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer čestitao je izbor nove vlade Srbije svom kolegi Vuku Jeremiću i očekuje da će Srbija uspeti u odlučnom savladavanju preostalih prepreka i postavljanju jasnih signala u pravcu Evrope.

On je ukazao na nužnost pune saradnje sa Haškim tribunalom i dodao da će Nemačka i u budućnosti podržavati Srbiju na putu reformi.

Zbog toga, mislim, naveo je Mas, da će "nova vlada biti stabilna, dugotrajna i nošena željom da donese opipljive rezultate biračima na kraju mandata".

Nemački ambasador veruje da će s formiranjem nove vlade Srbija i EU imati blisku saradnju, jer tome, kako je ocenio, "nema alternative".

Prema njegovim rečima, Evropska unija i Nemačka na bilateralnom planu podržavale su Srbiju, pružajući joj veliku finansijsku, materijalnu i ličnu pomoć i nastaviće to da čine u budućnosti.

"Sada je na Srbiji da se vrati bliskoj i korisnoj saradnji na svim nivoima, koju su naše zemlje imale u ne tako dalekoj prošlosti", kazao je nemački ambasador.

Vordsvort: Preispitati bojkot

Britanski ambasador Stiven Vordsvort nada se da će Srbija preispitati odluku o diplomatskom bojkotu zemalja koje su priznale Kosovo.

Vordsvort je za Večernje novosti rekao da shvata dubinu emocija koja u Srbiji postoji u vezi sa odlukom njegove zemlje da prizna nezavisnost Kosova.

"Ipak, smatramo da je važno za Srbiju, koja traži svoj put u Evropsku uniju, da efektivno komunicira sa državama članicama EU. Međutim, u ovom trenutku, Srbija tako nešto ne čini sa čak 20 od ukupno 27 članica EU. Zato se nadamo da će naredna vlada Srbije preispitati odluku koja je doneta, a koja podrazumeva snižavanje odnosa", kaže Vordsvort.

Holandija: Reforme u svim oblastima

Ambasador Holandije u Srbiji Roland van Dartel izjavio je danas da je Srbija dobrodošla u Evropsku uniju, ali da će na putu ka priključenju morati da reformiše skoro sve segmente društva.

Van Dartel je agenciji Beta kazao da je dobro što je nova vlada formirana i što joj je jedan od prvih prioriteta približavanje EU i dodao da nova vlada treba da ispuni brojne uslove za napredovanje u evropskim integracijama.

Kacin: Saradnja najvažniji test

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin čestitao je danas premijeru Mirku Cvetkoviću na formiranju nove proevropske vlade Srbije, ocenivši da za Evropsku uniju saradnja sa Haškim tribunalom predstavlja "najvažniji test" za novu vladu.

On je kazao da je dobro poznato da je jedan od uslova puna saradnja sa Haškim tribunalom i dodao da isporučivanje osumnjičenih za ratne zločine nije jedino što Srbija treba da učini da bi taj uslov ispunila.

"Jasno je da je isporučivanje ljudi poput Mladića znak da postoji saradnja, to je deo onoga što treba učiniti", rekao je Van Dartel i dodao da puna saradnja sa Tribunalom podrazumeva optimalnu saradnju sa Tribunalom u celini.

Vlada i celo društvo će morati da se angažuju na putu ka EU, jer on podrazumeva jačanje prava zakona u Srbiji i pravosudnog sistema, pripremu privatnog sektora za ulazak u EU, kao i usvajanje evropskih standarda proizvodnje, naveo je on.

"Možete da pogledate na bilo koji aspekt Srbije i videćete da će on biti promenjen pripremama za približavanje EU", kazao je ambasador Holandije.

Priprema za pristupanje podrazumeva promene i bolje funkcionisanje cele države, a pozitivni efekti svega toga osetiće se i pre nego što Srbija zvanično postane članica, kazao je van Dartel.

Francuska pozdravila formiranje vlade

Francuska je pozdravila formiranje nove srpske vlade i njenu proevropsku orijentaciju, istaknuto je u današnjem saopštenju Ministarstva spoljnih poslova u Parizu

"Pozdravljamo što se novi premijer Mirko Cvetković već od juče obavezao da će voditi program koji je odlučno okrenut ka Evropskoj uniji. Pozivamo novu vladu da prihvati sve posledice ove evropske opcije”, izjavio je portparol Ke d´Orseja, Erik Ševalije.

Bliski saradnik šefa francuske diplomatije, Bernara Kušnera, izrazio je "nadu"da će Francuska "povećati saradnju sa Srbijom, u okvru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju”.

On je, međutim, podsetio na uslov za da je "potpuna saradnja sa Tribunalom u Hagu jedan od glavnih elemenata za konkretizaciju evropske perspektive Srbije”.

Na pitanje Tanjuga upućenom jednom od portparola Ke d´Orseja da li među "posledicama” ove evropske opcije Francuska podrazumeva i da Srbija prihvati nezavisnost Kosova, odgovor je bio : "To nije zvanična pozicija". Taj portparol je objasnio da je saradnja sa Haškim tribunalom ”za sada jedini uslov koji želimo da istaknemo”.

Slovačka: Ubrzati evrointegracije

Slovačka je pozdravila formiranje nove srpske vlade i navela da je uverena da će ta vlada poboljšati uslove života građana Srbije, saopštilo je na svom sajtu Ministarstvo inostranih poslova Slovačke.

Slovačka diplomatija je takođe uverena da će nova vlada u Srbiji doprineti jačanju stabilnosti na zapadnom Balkanu.

"Slovačka očekuje da će, sa novom vladom na čelu, Srbija ići u pravcu ispunjavanja evropskih i demokratskih standarda i da će ubrzati integraciju u Evropsku uniju", piše u saopštenju.

MIP je podsetio da Slovačka dugoročno podržava ambicije Srbije da se učlani u EU i spremna je da joj u tome pomogne.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Solana: EU pozdravlja novu Vladu Srbije

Izvor: Blic, 08.Jul.2008

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana pozdravio je danas formiranje nove Vlade Srbije i najavio da će je EU u potpunosti podržavati u njenim naporima da "viziju evropske budućnosti pretvori u političku realnost"....."Pozdravljam formiranje nove Vlade u...

Nastavak na Blic...

Solana:EU će pružiti punu podršku novoj vladi Srbije

Izvor: Kurir, 08.Jul.2008

BRISEL, 8. jula 2008.(Beta) - Visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana pozdravio je danas formiranje nove vlade u Beogradu i naglasio da će Unija "pružiti punu podršku" Srbiji u nastojanjima da se kroz reforme i ispunjavanje nužnih uslova približi EU. "Očekujem da blisko sarađujem s premijerom...

Nastavak na Kurir...

Svet pozdravlja novu Vladu

Izvor: RTS, 08.Jul.2008

Evropska unija, SAD i Velika Britanija pozdravljaju formiranje nove srpske vlade, obećavajući punu podršku evropskim integracijama. Navažniji svetski mediji, istovremeno, navode da su evropske integracije, očuvanje Kosova u sastavu države i jačanje ekonomije ključni elementi programa kabineta...

Nastavak na RTS...

Realna vizija evropske budućnosti Srbije

Izvor: Deutsche Welle, 08.Jul.2008

Visoki predstavnici EU pozdravili su formiranje nove Vlade Srbije. Evropa se nada da će Srbija sada nastaviti da sprovodi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i da će uspešno okončati saradnju sa Haškim sudom.

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.