EU ne zanimaju izbori, samo Kosovo

Izvor: B92, 08.Dec.2013, 10:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU ne zanimaju izbori, samo Kosovo

Beograd -- Evropska unija nije zainteresovana za vanredne parlamentarne izbore u Srbiji, niti formalno može da utiče na njihovo raspisivanje, smatraju analitičari.

Oni ukazujuda Brisel prevashodno interesuje napredak u dijalogu Beograda sa Prištinom i nastavak evropskih integracija.

Bez obzira na stav EU, prevremeni parlamentarni izbori mogu da utiču na usporavanje, zaustavljanje, pa i blokadu nekih procesa koji su važni Srbiji, poručuju analitičari >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u izjavama Tanjugu.

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić kazao je Tanjugu da niko ne može da utiče na odluku o raspuštanju vlade i odluku skupštine da raspiše izbore, ali da bi se "tekući poslovi" zaustavili tokom izborne kampanje, formiranja koalicija i vlade.

"Formalno-pravno izbore niko spolja ne može da spreči, ali to može da zaustavi, uspori, blokira neke procese koji su za njih važni. Za Zapad je to pitanje Kosova i implementacije briselskog sporazuma", rekao je Simić.

Premijer Srbije Ivica Dačić nedavno je izjavio da nije za održavanje izbora, ali da ako neko ima želju za tim da to može da uradi i bez njegovog pristanka. On je međutim napomenuo da je u kontekstu početka pregovora sa EU moguće očekivati sve veće pritiske iz Brisela koji će srpske političare "maltene na svakih nekoliko meseci postrojavati šta smo uradili".

"U celoj toj priči potrebno je naći obrazloženje kada i zašto ići na izbore. Da se ide na izbore samo zbog dva čoveka? To se može i bez izbora", poručio je premijer.

I prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić ponovio je da se ne nada prevremenim izborima jer, kako kaže, oni nisu prioritet, ali nije isključio ni mogućnost njihovih održavanja.

Prema Simićevim rečima svaka izborna godina je "izgubljena godina za refome u Srbiji", jer je to period kada se stranke ne bave ničim drugim sem predizbornom kampanjom.

Sudeći po pisanju medija, odnosi u vladajućoj koaliciji se "zaoštravaju", ocenio je Simić ali je dodao da ni opozicija ne radi ništa ubedljivo, a pogotovo ne najveća opoziciona stranka.

"Tako da u ovom trenutku mislim da bi svaki eventualni izbori mogli da se suoče sa rizikom velikog odustva birača...Znamo iz iskustva da su mnogi naši lideri išli i preko 60 i 70 odsto podrške da bi već u nekom sledećem turnusu to izgubili, to je iskustvo svakog onoga ko raspiše vanredne parlamentarne izbore", istakao je Simić.

On je podsetio da za poslednjih 20 godina u Srbiji niko ko je raspisao vanredne parlamentarne izbore nije na njima pobedio.

"Nije ni (Slobodan) Milošević 2000. godine, a ni (Boris) Tadić prošle godine", podsetio je Simić.

I Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da EU ne interesuju izbori u Srbiji, već kada će Vlada Srbije da "počne nešto da proizvodi".

"Neće vršiti pritisak ni da ih bude ni da ih ne bude, kao što se nisu mešali u rekonstrukciju...Njih interesuje Kosovo i koja god vlada da dođe posle (Ivice) Dačića, moraće tu da polaže ispit.

EU će, dodao je, prihvatiti svake izbore kada ih neka vlada zakaže, ali da u Srbiji postoji neka "čudna navika da se uopšte ne zna ko zakazuje vanredne izbore".

"Prošle godine to je radila Demokratska stranka i LDP, sada to rade neke agencije, mediji, zaista jedna veoma neozbiljna situacija. Kada je reč o uticaju vodeće stranke, SNS, vidimo sve vreme da ona daje izjave da je protiv vanrednih izbora, ali da će ih biti ako drugi to žele. Bojim se da se ovde termin izbori zloupotrebljava", smatra Janjić.

On podseća i da se vlada nedavno rekonstruisala i da ne bi trebalo tako brzo da se raspadne, "jer bi to bio poraz svih njenih članova".

Međutim on dodaje da nikakvi izbori ne mogu da utiču na proces normalizacije odnosa sa Prištinom jer će i tamo uskoro biti održani izbori i da EU ne ptavi pitanje ko vodi pregovore, dokle god se oni vode.

"Mi trenutno imamo jednog premijera koji ima problema sa imidžom ali to uopšte ne utiče da on bude prihvaćen od (visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost) Ketrin Ešton. On veoma uspešno vodi kosovske razgovore", rekao je Janjić.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Analitičari: EU ne zanimaju izbori, samo Kosovo

Izvor: Mondo, 08.Dec.2013

Evropska unija nije zainteresovana za vanredne parlamentarne izbore u Srbiji, niti formalno može da utiče na njihovo..

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.