EGIPAT OKRENUO LEĐA PRIŠTINI: Uvažavamo poziciju Srbije!

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Nov.2018, 21:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EGIPAT OKRENUO LEĐA PRIŠTINI: Uvažavamo poziciju Srbije!

Egipat će i dalje voditi politiku "zamrznutog priznanja" i pružati podršku nastavku dijaloga Beograda i Prištine u cilju donošenja konačnog kompromisnog rešenja, rekao je šef diplomatije te afričke države Sameh Šukri u razgovorima s predsednikom Vlade i predsednikom Srbije

Sameh Šukri podseća da je odluka da se prizna lažna država "Kosovo" doneta tokom godine u kojoj je Muslimansko bratstvo vladalo Egiptom i koja je bila specifičan momenat u istoriji zemlje. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

- To se desilo u posebnom trenutku egipatske istorije i ta vlada je smenjena i izabran je novi predsednik 2014. Ova vlada je uvažila poziciju Srbije i shvata koliko je važno da se to pitanje rešava u skladu sa međunarodnim pravom i rezolucijama SB i u kontekstu pregovora pod pokroviteljstvom EU. Odnosi Egipta i Srbije su snažni. Egipat nije osnovao diplomatsko predsedništvo na Kosovu - kaže Šukri.

Odgovarajući na pitanje da li je sada Kosovo za Egipat "suverena i nezavisna država", Šukri je rekao da ne "želi da kategorizuje šta Kosovo jeste, a šta nije", jer se o tome, kaže, više pita međunarodno pravo i legitimitet.

- Naša pozicija, kao što sam objasnio i koncentrisao se na to, jeste da nema implementacije te odluke dok se kroz pregovore ne potvrdi da je taj status u skladu sa međunarodnim pravom - istakao je šef egipatske diplomatije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.