Dvesta godina od rođenja Njegoša

Izvor: Politika, 13.Nov.2013, 10:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvesta godina od rođenja Njegoša

PODGORICA – Najslavniji Crnogorac, Petar Drugi Petrović Njegoš, rodio se na današnji dan 1813. godine, a jubilej će obeležiti i Skupština Crne Gore svečanom sednicom na Cetinju.

Na današnjoj sednici parlamenta govoriće njegov predsednik Ranko Krivokapić, a povodom Njegoševog jubileja večeras će u Podgorici biti održana posebna svečanost na kojoj će govoriti predsednik Crne Gore Filip Vujanović.

Njegoš se rodio u selu Njeguši, kao i svi iz dinastije Petrović. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Njegov državni i duhovni prethodnik na prestolu podlovćenske Crne Gore Petar Prvi Petrović poslao je mladog Rada Tomova, budućeg svog naslednika, na školovanje u Herceg Novi.

Nakon smrti svog strica, Njegoš je preuzeo vladičansku titulu i postao gospodar Crne Gore. Pokrenuo je državotvorne i druge reforme u Crnoj Gori. Osnovao je prve organe državne vlasti, podigao zgradu za smeštaj državnih institucija, osnovao prvu osnovnu školu, sredio državne finansije i pokrenuo štampanje školskih udžbenka i časopisa.

Njegoš je ipak veću slavu stekao kao pesnik i filozof svojim delima „Gorski vijenac” i „Luča mikrokozma”.

Rano se razboleo, a sa bolešću se nosio do 31. oktobra 1851. godine kada je umro na Cetinju, samo koji dan pošto su ga bolesnog Crnogorci na rukama izneli iz Kotora u prestonicu Crne Gore.

Prema zapisu o njegovom poslednjem času, Njegoš je okupljenim glavatima preporučio da narodu dobro čine i da čuvaju Crnu Goru.

Njegoš je sahranjen u Cetinjskom manastiru, a tri godine kasnije njegove kosti su po njegovoj želji prenete na vrh Lovćena i sahranjene u kapeli koju je sam podigao u slavu svog strica Petra Prvog, Svetog Petra Cetinjskog.

U Prvom svetskom ratu, u vreme austrougarske okupacije i rušenja kapele na Lovćenu, Njegoševi zemni ostaci su opet preneti na Cetinje da bi kasnije bili ponovo vraćeni na Lovćen.

Od 1974. godine Njegoš počiva u mermernom mauzoleju po ideji Ivana Meštrovića koji je ove godine potpuno obnovljen.

Beta

objavljeno: 13.11.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dva veka pisca Gorskog vijenca

Izvor: Akter, 13.Nov.2013

Danas se navršavaju tačno dva veka od rođenja pisca "Gorskog vijenca" Petra II Petrovića Njegoša, mitropolita crnogorsko-primorskog

Nastavak na Akter...

Dva veka od rođenja Njegoša

Izvor: RTS, 13.Nov.2013

Danas se navršavaju tačno dva veka od rođenja pisca "Gorskog vijenca" Petra II Petrovića Njegoša, mitropolita crnogorsko-primorskog. Njegoš još kao mlad vladar sredio političke prilike u zemlji, organizovao sudove, izdejstvovao povećanje pomoći od Rusije, ustanovio senat, podigao prvu osnovnu...

Nastavak na RTS...

Dva veka od rođenja najpoznatijeg Crnogorca - Njegoša

Izvor: Vesti-online.com, 13.Nov.2013

Najslavniji Crnogorac, Petar Drugi Petrović Njegoš, rodio se na današnji dan 1813. godine, a jubilej će obeležiti i Skupština Crne Gore svečanom sednicom na Cetinju...Na današnjoj sednici parlamenta govoriće njegov predsednik Ranko Krivokapić, a povodom Njegoševog jubileja večeras će u Podgorici...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.