Dronovi će leteti iznad zemalja NATO, ali...

Izvor: B92, 21.Jan.2020, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dronovi će leteti iznad zemalja NATO, ali..."

Nove strateške bespilotne letelice NATO-a "Global houk" mogu da prate sa teritorije NATO-a situaciju na teritoriji Rusije, piše norveški list "Verdens gang".

"Dronovi će leteti iznad teritorije NATO-a, ali mogu da zabeleže i ono što se dešava daleko iza granica susedne zemlje", rekao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg u intervjuu za norveški list, a prenosi Sputnjik.

Prema tvrdnjama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Stoltenberga, te letelice obezbeđuju NATO-u jedinstvenu prednost koju nemaju Rusija i Kina.

Bespilotne letelice koje predstavljaju novu verziju američkih letelica "Global houk", mogu se nalaziti u vazduhu 30 časova bez dopune goriva.

Njihovi senzori i radari sa visine od 18 kilometara mogu da zabeleže sve što se dešava u dometu od 200 kilometara, piše list.

Dve letelice se trenutno testiraju na italijanskom ostrvu Sicilija, a u toku godine u Italiju će dopremiti još tri drona.

NATO je kupio ukupno 10 bespilotnih letelica "Global houk".

Podsetimo, strane letelice redovno nadletaju granice Rusije. Često se primećuju u oblasti Krima i Krasnodarske pokrajine, iznad Baltičkog mora i oko ruskih baza u Siriji.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Novi špijunski instrument NATO-a može da "zaviri" u Rusiju

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Jan.2020

Nove strateške bespilotne letjelice NATO-a global houk mogu da prate sa teritorije NATO-a situaciju na teritoriji Rusije, piše norveški list "Verdens gang".

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.