Doneta odluka o osnivanju Arhiva Jugoslavije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Feb.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Doneta odluka o osnivanju Arhiva Jugoslavije

BEOGRAD - Vlada Republike Srbije je donela je, na predlog Ministarstva kulture, odluku o osnivanju Arhiva Jugoslavije, kao ustanove u oblasti kulture.

Odlukom Vlade Republike Srbije rešeno je pitanje statusa Arhiva Srbije i Crne Gore, koji je istom odlukom preimenovan u Arhiv Jugoslavije.

Arhiv Srbije i Crne Gore je Uredbom o obrazovanju ministarstava, organizacija i službi saveta ministara 2003. godine nastavio da obavlja poslove dotadašnjeg Arhiva Jugoslavije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Naziv Arhiv Jugoslavije prvi put je ustanovljen 1964. godine Zakonom o Arhivu Jugoslavije, a ova ustanova je osnovana 1950. godine, odlukom Narodnom skupštine FNRJ.

Arhivski fond Arhiva Jugoslavije koji obuhvata obuhvata period 1918. do 2006. godine, je od neprocenjivog značaja za nacionalnu savremenu istoriju, ali i savremenu istoriju Balkana, te je u tom smislu prvorazredna stručna i kulturna institucija jedinstvena na celom jugoslovenskom prostoru.

Delokug rada i njegove nadležnosti odnose se na prikupljanje, obradu, zaštitu i korišćenje arhivske građe nastale u radu centralnih državnih organa i organizacija, ustanova, političkih i drugih organizacija, zajednica, udruženja i drugih subjekata jugoslovenske države od 1918. do 2003. godine, kao i arhivske građe Srbije i Crne Gore.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.