Donacija hrane dogodine i na klik

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Okt.2019, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Donacija hrane dogodine i na klik

U Beogradu je danas predstavljena digitalna platforma koja će od sledeće godine omogućiti da supermarketi jednim klikom doniraju višak hrane onima koji su gladni. Digitalnu platformu zajedno će realizovati Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i kompanija "Delez" Srbija, koja je odlučila da nadogradi svoj projekat "Pomažemo da imaju i oni koji nemaju", koji se od 2015. realizuje u 35 gradova Srbije.

Zahvaljujući tom projektu, dnevno oko 9.000 socijalno ugroženih građana >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dobija hranu, koja se dostavlja Udruženju Banka hrane u Beogradu i dalje prosleđuje organizacijama, oko 70 njih, koje hranu dostavljaju siromašnima.

Na današnjoj konferenciji za medije ukazano je da oko četvrtine građana Srbije živi ispod granice siromaštva, dok se s druge strane godišnje baci oko 250.000 tona hrane.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović govoreći o situaciji u našoj zemlji, ocenila je da se broj siromašnih smanjuje, a da se povećavaju novčana sredstava u budžetu za socijalno ugrožene, koja ove godine iznose 126 milijardi dinara.

Prema njenim rečima, država se bori za to da se broj ljudi koji žive od svog rada povećava, a da se smanjuje broj onih koji žive od socijalne pomoći.

Dodala je da je Srbija potpisnica i Agende 2030, ističući da su prva dva cilja te agende - borba protiv siromaštva i borba protiv gladi.

Đukić Dejanović kaže da podaci govore da i Srbija ima problem sa siromaštvom, kao i ostali delovi sveta, dodajući da su u našoj zemlji oko 4.000 dece u riziku od siromaštva.

"Osim toga, u selima žive starice koje su u životu imale samo dva para obuće", rekla je Đukić Dejanović i dodala da država mora da odredi po imenu i prezimenu ljude koji su ispod granice siromaštva ili koji žive na njenoj granici.

Na taj način bi se, kaže, znalo ko ima prioritet u pružanju pomoći.

Ministarka je pozdravila akciju kompanije "Delez" koja, navodi, sprečava da namirnice postanu otpad.

Potpredsednik pravnih poslova i zaštite resursa "Delez" Srbije Milana Jević Gledović kaže da je u prve tri godine projekta "Pomažemo da imaju i oni koji nemaju" donirano oko 3.000 tona hrane najugoženijim socijalno ugroženim građanima.

Ističe da kompanija za sada donira samo voće i povrće, a da je u planu da se kategorija hrane koja će se donirati poveća, na mleko, mlečne proizvode i ostalo.

Govoreći o digitalnoj platformi, navodi da će ona spojiti supermarkete sa udruženjima za doniranje hrane, te će na taj način, dodaje, biti vidljivije gde i koliko hrane ima, kako bi se lakše organizovao transport.

Jević Gledović je najavila da će kompanija "Delez" sledeće godine kupiti i specijalna vozila za donaciju hrane.

Predstavnica UNDP-a u Srbiji Fransin Pikap navela je na konferenciji da hrane u svetu ima dovoljno, samo je bitan način njene preraspodele.

Istakla je da se u Srbiji godišnje baci oko 250.000 tona hrane, što je u proseku godišnje oko 35 kilograma po glavi stanovnika.

"Ako bi se ta hrana preraspodelila na pravi način, onda u Srbiji više ne bilo gladnih", podvukla je Pikap.

Osim socijalnog aspekta, objašnjava ona, bacanje hrane je i pitanje održivog razvoja, s obzirom da se utroši velika količina energije, vode i ostalih resursa za njenu proizvodnju.

"Bacanje hrane je treći u nizu koji izaziva efekat staklene bašte. Zemlje koje prednjače u bacanju hrane su SAD i Kina", rekla je Pikap i ukazala da je Francuska jedina zemlja koja je zakonom zabranila bacanje hrane i obavezala supermarkete da je doniraju.

Predsednica Udruženja Banka hrane Beograd Radmila Ivetić kaže da je "Delez" njihov glavni donator, sa kojim organizuje i vikend, praznične i ostale akcije za prikupljanje hrane.

Izrazila je nadu da će digitalna platforma od sledeće godine povećati količinu hrane koja se donira, kao i broj donatora.

UNDP i kompanija "Delez" danas su potpisale Memorandum o saradnji na razvoju zajedničke onlajn platforme.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Umesto da bacimo hranu, možemo da je poklonimo

Izvor: RTS, 19.Okt.2019, 00:07

U Srbiji se godišnje baci 250.000 tona hrane, a pokloni tek 3.000 tona. Od sledeće godine taj broj mogao bi da se poveća, pošto će nas od donacije deliti jedan klik. . Prvi put u Srbiji biće moguće da se klikom donira...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.