Dokumentarni film o Dadi Vujasinović

Izvor: RTS, 01.Apr.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dokumentarni film o Dadi Vujasinović

Dokumentarni film o tragičnoj smrti novinarke Dade Vujasinović u režiji Nenada Krasovca premijerno će biti prikazan beogradskoj publici u Muzeju Jugoslovenske kinoteke u okviru specijalnog programa filmskog festivala "Kratki metar".

U specijalnom programu 56. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma u Muzeju kinoteke večeras će biti prikazan dokumetarni film "Sestra" snimljen prema tragičnoj priči o smrti novinarke Dade Vujasinović.

"Ovim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << filmom želeo sam da skrenem pažnju na jednu važnu temu koja je, na žalost, još aktuelna", rekao je reditelj filma, nezavisni dokumentarista Nenad Krasovac koji već duže vreme živi i radi u Njujorku.

U filmu, pored rekonstrukcije ubistva novinarke magazina "Duga" Dade Vujasinović, reditelj prikazuje i intervju sa njenom sestrom Aleksandrom Vujasinović Šmit, snimljen tokom 1998. i 1999. godine.

Film "Sestra" učestvovao je na nekoliko festivala u Americi, a u Srbiji do sada nije zvanično prikazan.

Dada Vujasinović, poznata po tekstovima o ratnim događanjima u bivšoj Jugoslaviji, 8. aprila 1994. godine pronađena je mrtva u svom stanu.

Vujasinovićeva je pratila ratna dešavanja od samog početka, od prvih mitinga u Bosni i Krajini 1990. i 1991. godine preko ratišta u Slavoniji, do početka rata u Sarajevu kada je odlučila da više ne ide na ratišta, jer, kako je sama rekla "ne mogu da pišem o tome kako se ruši jedan grad i ubijaju deca".

Posle te odluke, u periodu od kraja 1992. godine do početka 1994. godine, pisala je o političkoj sceni Srbije.

Vujasinovićeva nije verovala da postoje nedodirljivi. Smatrala je da patriotizam ne podrazumeva prećutkivanje grešaka i zabluda zbog čega je postala meta napada.

Do danas ubistvo novinarke još uvek nije razjašnjeno. Zvanična verzija je da je izvršila samoubistvo, pucnjem u grudi iz lovačke puške.

Roditelji Dade Vujasinović u maju 1998. godine dobili su saglasnost istražnog sudije za snimanje rekonstrukcije njene smrti i ubrzo su došli u kontakt sa Nenadom Krasavcem, koji se takođe bavio slučajem nastradale novinarke i pripremao film o ovoj temi.

Iako je vlast godinama tvrdila da je reč o samoubistvu, nadležno tužilaštvo nedavno je ponovo pokrenulo istragu o ovom ubistvu.

Posle projekcije filma u Kinoteci će biti održana tribina u organizaciji Nezavisnog udruženja novinara Srbije, na kojoj će govoriti predsednica tog udruženja Nadežda Gaće, zatim Nebojša Popov, Rodoljub Šabić i drugi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.