Dogovor o dvojnom državljanstvu

Izvor: RTS, 22.Nov.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor o dvojnom državljanstvu

Srbija i Crna Gora priznaće dvojno državljanstvo svim svojim državljanima koji do sklapanja međudržavnog ugovora budu stekli i državljanstvo druge članice bivše državne zajednice. Potpisivanje sporazuma do kraja godine.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da bi do kraja godine mogli da budu potpisani ugovori Srbije i Crne Gore u vezi sa dvojnim državljanstvom.

"Završena je još jedna etapa u razgovorima koji bi trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da budu nastavljeni do kraja novembra u Crnoj Gori. Ide se ka kompromisnom predlogu s obzirom na to da ne može da se dođe do opšteg dogovora", rekao je Dačić Tanjugu tokom posete Kopnenoj zoni bezbednosti.

Dačić je podsetio da Crna Gora ima restriktivan, a Srbija liberalan pristup rešenju problema dvojnog državljanstva i da je dogovoreno da se napravi presek jer do opšteg dogovora ne može da se dođe.

"Tako ćemo bar omogućiti svim građanima koji će do dana stupanja na snagu sporazuma dobiti jedno i drugo državljanstvo da nemaju nikakve posledice po njihov status u državi gde imaju matično državljanstvo", rekao je ministar.

Dačić je dodao da bi se po potpisivanju Sporazuma svake godine analiziralo stanje kako bi se došlo do broja onih koji žele dvojno državljanstvo.

Državljanstvo Srbije i Crne Gore imaće svi koji steknu pasoše obe zemlje do potpisivanja sporazuma o dvojnom državljanstvu.

To je načelni dogovor predstavnika dve države u pregovorima o dvojnom državljanstvu, koji bi trebalo da budu završeni do kraja meseca potpisivanjem međudržavnog sporazuma, rekao je pomoćnik crnogorskog ministra unutrašnjih poslova Svetozar Đurović.

Đurović je objasnio da se onim osobama koje do dana potpisivanja sporazuma budu stekle pasoše obe države, državljanstvo druge države neće oduzimati i ocenio da je to "ustupak" u odnosu na dosadašnji stav crnogorske strane po kome dvojno državljanstvo mogu imati samo ona lica koja su ga stekla do 3. juna 2006. godine, kada je proglašena crnogorska nezavisnost.

"U buduće, posle potpisivanja bilateralnog sporazuma, nećemo tolerisati dvojno državljanstvo, već će se primenjivati nacionalni zakon", dodao je Đurović.

Crnogosrki zakon o državljanstvu restriktivan je po pitanju sticanja dvojnog državljanstva koje je izuzetak, a ne pravilo, jer je odricanje od državljanstva matične države, jedan od uslova za sticanje pasoša Crne Gore.

Razmena podataka srpski ustupak

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Crne Gore rekao je da su se dve strane dogovorile da razmene podatke o osobama koje će biti dvojni državljani i dodao da će spisak tih lica biti objavljen uz aneks međudržavnog sporazuma sa Srbijom.

Time, je po njegovim rečima Srbija napravila ustupak, jer ta država, prema svojim zakonima, nema obavezu da druge države obaveštava o njihovim državljanima koji su stekli srpsko državljanstvo.

Prema platformi crnogorske vlade pravo na dvojno državljanstvo u Crnoj Gori mogu imati i stranci koji su više od pet godina u braku sa crnogorskim državljaninom, kao i deca iz mešovitog braka, čiji je jedan roditelj državljanin Crne Gore.

Đurović je takođe naveo da će dvojni državljani svoja prava moći ostvariti u državi prebivališta.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kompromis o državljanstvu

Izvor: B92, 22.Nov.2008

Podgorica, Merdare -- Srbija i Crna Gora priznaće dvojno državljanstvo svim građanima koji do sklapanja međudržavnog ugovora budu stekli državljanstvo obe države, tvrde zvaničnici...Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Jusuf Kalamperović najavio je danas da međudržavni sporazumi o dvojnom...

Nastavak na B92...

Od jedne, dve države - pa još dvojna državljanstva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Nov.2008

PODGORICA - Crna Gora i Srbija priznaće dvojno državljanstvo svim svojim državljanima koji do sklapanja međusobnog sporazuma budu stekli i državljanstvo druge bivše članice SCG, pod uslovom da se reše preostala "tehnička pitanja", pišu današnje podgoričke "Vijesti", navodeći...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Kompomis: oba pasoša važeća

Izvor: Kurir, 23.Nov.2008, 09:37

PODGORICA - Crna Gora i Srbija priznaće dvojno državljanstvo svim svojim državljanima koji do sklapanja međusobnog sporazuma budu stekli i državljanstvo druge bivše članice SCG, pod uslovom da se reše preostala “tehnička pitanja”, piše podgorička štampa, navodeći da je to kompromisno...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.