Od jedne, dve države - pa još dvojna državljanstva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Nov.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od jedne, dve države - pa još dvojna državljanstva

PODGORICA - Crna Gora i Srbija priznaće dvojno državljanstvo svim svojim državljanima koji do sklapanja međusobnog sporazuma budu stekli i državljanstvo druge bivše članice SCG, pod uslovom da se reše preostala "tehnička pitanja", pišu današnje podgoričke "Vijesti", navodeći da je to kompromisno rešenje.

Sekretar u crnogorskom Ministarstvu unutrašnjih poslova Svetozar Đurović izjavio je, preneo je list, da su se dve delegacije u načelu dogovorile >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da se dvojnim državljaninom, u smislu budućeg ugovora, "smatra osoba koja je već stekla dvojno državljanstvo u skladu sa zakonima dve države".

Ustupak Srbije

To znači da crnogorski državljani koji su po zakonu Srbije dobili njeno državljanstvo i nakon 3. juna 2006 - roka do kojeg pravo na dvojno državljanstvo priznaje crnogorski Ustavni zakon - neće morati da od jednog pasoša odustanu.

"Dogovorili smo se da će ugovorne strane pre potpisivanja sporazuma razmeniti podatke o osobama koje će biti dvojni državljani u skladu sa ugovorom", rekaoje Đurović.

Reč je o ustupku Srbije, jer ona po svojim zakonima nema obavezu da druge države obaveštava o njihovim državljanima koji uzmu i srpsko državljanstvo.

Uslov - više od pet godina u braku

Prema platformi vlade za pregovore, pravo na dvojno državljanstvo u Crnoj Gori imali bi oni stranci koji su više od pet godina u braku sa crnogorskim državljaninom, deca iz mešovitog braka, čiji je jedan roditelj državljanin Crne Gore i strani državljani koji su dvojno državljanstvo imali 3. juna 2006. godine, na dan proglašenja crnogorske nezavisnosti.

Srbija je tražila da se sticanje dvojnog državljanstva reguliše zakonima ugovornih strana, čime se ostavlja mogućnost da svaka država u skladu sa svojim interesima reguliše konkretna pitanja o dozvoljavanju dvojnog državljanstva.

Sprečiti dupliranje

Đurović je rekao da će dve delegacije na posljednjoj, petoj rundi, pregovora do kraja meseca u Crnoj Gori pokušati da se dogovore o "tehničkim pitanjima" - načinu na koji će se sprečiti dupliranje prava i obaveza dvojnih državljana.

On je rekao da je na poslednjem sastanku najviše razgovarano o tehničkim procedurama ostvarivanja prava i obaveza dvojnih državljana da se ta prava i obaveze ne bi ostvarivale u obje države, nego samo u onoj u kojoj ima prebivalište, gde zaista živi.

Sporna su mnoga prava, počev od načina ostvarivanja. Otvaraju se mnoga pitanja, od prava na obrazovanje do drugih prava, ali to se može regulisati sporazumom", objasnio je Đurović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.