Dogovor ili ne, protest će biti održan

Izvor: Vesti-online.com, 24.Mar.2011, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor ili ne, protest će biti održan

Predsednik Sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost" Tomislav Živanović izjavio je da sutrašnji ulični protest tog sindikata ima za cilj da javnosti pokaže da je obrazovanje u Srbiji diskreditovano i na marginama i da se prosveta vrati u centar društva kao motor njegovog razvoja.

Živanović je za beogradske medije rekao da ima pozitivnih pomaka i da se nazire rešenje u vidu postizanja sporazuma između Vlade Srbije i sindikata, ali da će i ukoliko tokom dana dodje do dogovora, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << sutra, ipak, biti održan protest. Okupljanje učesnika predviđeno je na Trgu Nikole Pašića odakle će se uputiti ka Predsedništvu Srbije, a zatim i pred vladu i Ministarstvo prosvete i nauke, najavio je on.

Ministarstvo prosvete i nauke saopštilo je danas da su časovi skraćeni na 30 minuta u 591 školi, što iznosi 32,9 odsto.

Kako je navedeno, časovi u 1.203 škole traju normalno - 45 minuta.

U štrajku su članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikata radnika u prosveti Srbije i GSPRS "Nezavisnost" koji za sutra najavljuju protest u Beogradu i obustavu nastave.

Živanović očekuje dolazak oko 20.000 ljudi iz unutrašnjosti i Beograda i priključenje protestu sindikata zdravstva i pravosuđa i najavio je da će u cilju rešavanja problema biti predata pisma ministru prosvete i nauke Žarku Obradoviću i predsedniku Srbije Borisu Tadiću.

Živanović je naveo da su smanjena sredstva za obrazovanje u budžetu, da lokalna uprava ne izmiruje obaveze prema obrazovanju i da je oko 1.400 škola i dalje u štrajku.

Govoreći o zaradama zaposlenih koji su štrajkovali, on je potvrdio da oko 20.000 nastavnika nije primilo platu, jer direktori škola nisu potpisali nalog o njihovom smanjenju, izrazivši nadu da će resorni ministar pomoći u nalaženju rešavanja tog problema.

Živanović je rekao da ne očekuje da će školska godina biti znatnije produžena zbog štrajka i da je sindikat "Nezavisnost" predložio da se povećanje plata za oko pet odsto odloži za mesec dana da bi se ta sredstva uputila kao pomoć Japanu, koji je zadesio zemljotres.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.