Đelić kandidat za predsednika EBRD

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Mar.2012, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić kandidat za predsednika EBRD

BEOGRAD -

Bivši potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić potvrdio je danas da je jedan je od pet kandidata za predsednika Evropske banke za obnovu i izgradnju (EBRD).

"Velika je čast za mene i moju zemlju što sam kandidat za jednu od najvažnijih funkcija u međunarodnim finansijama", rekao je Đelić agenciji Beta.

On je istakao da ne treba imati prevelika očekivanja od te kandidature jer su mu protivkandidati iz zemalja Evropske unije -Nemačke, Francuske, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Velike Britanije i Poljske.

Predsednik EBRD će biti biran sredinom maja, a o kandidatu će se izjašnjavati svih 66 akcionara te banke. Sadašnji predsednik Tomas Mirou na toj funkciji je od juna 2008. godine.

Đelić je u decembru prošle godine podneo ostavku na mesto potpredsednika Vlade Srbije, jer Srbiji nije odobren status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Nakon toga njega je EBRD izabrala za člana savetodavne grupe "Od tranzicije ka tranziciji" koja pruža pomoć novim arapskim vladama u demokratskim i ekonomskim reformama.

Đelićeva kandidatura prosleđena je iz Srbije, nakon što je procenjeno da će imati podršku određenog broja akcionara EBRD koji cene njegov dosadašnji stručni angažman u finansijskim institucijama i sprovođenju reformi u Poljskoj, Rusiji, Rumuniji i Srbiji.

"Ostajem posvećen parlamentarnim izborima u Srbiji i nastaviću aktivno učešće u predizbornoj kampanji i svim aktivnostima vezanim za evropsku budućnost Srbije", rekao je Đelić koji je na 19. mestu je izborne liste DS-a "Izbor za bolji život - Boris Tadić".

Đelić je posle demokratskih promena u Srbiji bio ministar finansija u Vladi Zorana Đinđića, na čiji poziv je došao u Srbiju. Od maja 2007. do jula 2008. godine bio je potpredsednik Vlade Srbije. Nakon vanrednih izbora 2008. godine bio je potpredsednik Vlade za evropske integracije, a funkciju ministra za nauku i tehnološki razvoj u istoj vladi obavljao je do marta 2011. godine kada je razrešen dužnosti.

Školovao se na najuglednijim evropskim školama. Diplomirao je na francuskoj poslovnoj školi "Hautes Etudes Commerciales" i pariskom Institutu političkih nauka, a školovanje je nastavio u SAD i magistrirao na prestižnom Harvardu.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đelić, budući predsednik EBRD?

Izvor: B92, 23.Mar.2012

Beograd -- Bivši potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić potvrdio je da je jedan je od pet kandidata za predsednika Evropske banke za obnovu i izgradnju (EBRD)..."Velika je čast za mene i moju zemlju što sam kandidat za jednu od najvažnijih funkcija u međunarodnim finansijama", rekao je Đelić...On...

Nastavak na B92...

Đelić kandidat za predsednika EBRD

Izvor: RTS, 23.Mar.2012

Jedan od pet kandidata za predsednika Evropske banke za obnovu i razvoj je Božidar Đelić. Predsednik EBRD-a biće izabran sredinom maja, a o kandidatu će se izjašnjavati svih 66 akcionara te banke. ..Bivši potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić potvrdio je danas da je jedan je od pet kandidata...

Nastavak na RTS...

Božidar Đelić jedan od kandidata za šefa EBRD-a

Izvor: SEEbiz.eu, 23.Mar.2012

BEOGRAD - On je istakao da ne treba imati prevelika očekivanja od te kandidature jer su mu protivkandidati iz zemalja Evropske unije -Nemačke, Francuske, Velike Britanije i Poljske.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Đelić kandidat za predsednika EBRD

Izvor: NaDlanu.com, 23.Mar.2012

Bivši potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić potvrdio je u petak da je jedan od pet kandidata za predsednika Evropske banke za obnovu i izgradnju (EBRD). .. BEOGRAD, 23. marta 2012. (Beta) - "Velika je čast za mene i moju zemlju što sam kandidat za jednu od najvažnijih funkcija u međunarodnim...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.