Danas počinje 60. Sajam knjiga u Beogradu

Izvor: Nezavisne Novine, 25.Okt.2015, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas počinje 60. Sajam knjiga u Beogradu

BEOGRAD - Beogradski međunarodni sajam knjiga biće otvoren danas, jubilarno po 60. put, pod sloganom "Šta bi bilo da nije bilo?".

Najveću književnu i kulturnu manifestaciju u Srbiji i regionu otvoriće režiser i pisac Emir Kusturica i njegova koleginica iz Rusije Natalija Naročnickaja, pošto je Rusija počasni gost ovogodišnjeg sajma.

Vrata sajma će se otvarati svakoga dana do 1. novembra od 10 do 21 sat, a posjetioce očekuje 483 direktnih izdavača >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << od čega 67 iz inostranstva. Fokus tribinskih i promotivnih programa, kao i tematskih izložbi, biće usmeren na jubileje domaće i inostrane pre svega 100. godišnjicu rođenja Branka Ćopića, 80. godišnjicu rođenja Danila Kiša, 120. godišnjicu Milana Kašanina, 1200. godišnjicu Metodija Solunskog slovenskog prosvetitelja, ali će biti obeležene i godišnjice Don Kihota, Čaplinove epohalne pojave na filmu...

Na sajmu će prvi put biti održan Festival stvaralaštva mladih (do 30 godina) na kome će se umjentici predstaviti likovnim, muzičkim scenskim i filmskim djelima koja za temu imaju knjigu.

Takođe, prvu put će biti organizovani okrugli stolovi na kojima će učestvovati poznate ličnosti iz javnog i kulturnog života koje ne pripadaju esnafima pisaca i izdavača ali imaju šta da kažu o literaturi.

U okviru akcije Skupštine Beograda "Negujmo srpski jezik" svakoga dana biće organizovan kviz za posjetioce Sajma sa lijepim nagradama. Ove godine pokrovitelj sajma je kompanija "Idea" koja će tokom Sajma svakom kupcu koji napravi račun veći od 1.500 dinara u bilo kojoj njenoj prodavnici dobiti na poklon jednu ulaznicu za sajam knjiga, koja je inače kao i prethodnih šest godina 250 dinara za pojedinca i 150 za grupne posjete dok će porodice plaćati 25 i 26 oktobra 600 dinara.

"Idea" je predvidjela i kviz na temu knjige i književnosti sa lijepim nagradama. Svi izdavači, uprkos izuzetno teškim uslovima poslovanja, ipak su obezbjedili sredstva da štampaju "premijere", iako će posjetioci primjetiti da ima mnogo reizdanja, ali to i nije tako loša praksa ako se uzme u obzir da mnogih djela klasične domaće i strane književnosti nema više, već godinama, u knjižarama.

Zanimljiv je podatak da ima nekih knjiga koje se iz godine u godinu iznova štampaju i to radi značajan broj izdavača a apsolutni rekorder je klasično djelo Sen Egziperija "Mali princ" zatim "Blago cara Radovana" i "Istorija Srba" Svetozara Ćorovića.

"Sajamski veterani" primjetiće da nema nekih poznatih izdavača, na prvom mjestu "Prosvete" kojoj će ovo biti prvi izostanak sa Sajma knjiga u njegovoj 60 godina dugoj istoriji.

Šetnja kroz sve hale pokazaće i da su se pojavili neki novi izdavači i biće zanimljivo vidjeti sa kojim naslovima se žele predstaviti čitaocima.

Republika Srpska ove godine na Sajmu knjige, javili su nam iz Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, svoj nastup prije svega posvetila je srpskom jeziku i ćirilici, potvr]eno je za "Nezavisne novine".

"Naš štand će imati slogan 'Govori srpski: ćirilicom'. Štand će biti pun raznih oblika slova ćirilice, gdje će dominirati slovo Ć, koje je karakteristično za ćirilicu. Kao i svake godine, na našem štandu promocije će imati svoje mjesto, koje je jasna poruka Republike Srpske na tom sajmu", rekao je za "Nezavisne" Mlađan Cicović, direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, koji nam je pojasnio da je ovogodišnje karakteristično mjesto za promocije baš ono kod slova Ć. Tu će biti održano i tradicionalno književno veče pjesnika iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i rasejanja, koje uvijek pada čatvrtkom u 18 časova. Ove godine Republika Srpska predstaviće se kako velikim brojem promocija na samom štandu RS, tako i u sajamskim salama za promocije "Vasko Popa" i "Ivo Andrić". Što se tiče samog štanda RS, prva će biti upriličena promocija knjige "Slobodna Srpska".

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.