Danas parlamentarni izbori u Japanu i Argentini

Izvor: B92, 22.Okt.2017, 08:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas parlamentarni izbori u Japanu i Argentini

Parlamentarni izbori biće danas održani u Japanu i Argentini, a prema istraživanjima javnih mnjenja, očekuju se pobede vladajućih partija.

Vladajuća partija Posvećenost promeni u Argentini vodi u anketama uoči izbora u toj zemlji, pokazuju rezultati istraživanja javnog mnjenja.

Ankete pokazuju da će vladajuća partija osvojiti 35 odsto glasova na izborima za Senat, kao i da ima prednost i u Buenos Aiersu, u kome živi trećina stanovništva Argentine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Opozicija, koju predvodi bivša argentinska predsednica Kristina Fernandes Kiršner mogla bi da osvoji oko 30,5 odsto glasova. Ona je omiljena medju siromašnijim stanovnicima Argentine zbog izdašnih socijalnih davanja za ugrožene, dok se vladajuća stranka zalaže za otvoreno tržište.

Parlamentarni izbori u Argentini biće rani pokazatelj političke snage predsednika Maurisija Makrija koji planira da se kandiduje za drugi mandat na izborima 2019.

Vladajuća koalicija japanskog premijera Šinzo Abea trebalo bi ubedljivo da pobedi na parlamentarnim izborima u Japanu, a moguće je da će uspeti i da zadrži dvotrećinsku većinu u donjem domu parlamenta, pokazuju rezultati istraživanja javnog mnjenja.

Abe je pre tri nedelje raspustio donji dom parlamenta, očekujući da će njegova Liberalno demokratska partija (LDP) u ovom trenutku ostvariti dobar rezultat pošto se najveća opoziciona Demokratska partija raspala krajem septembra, a njegov rejting se popravio.

Glavni Abeovi rivali su stranke nastale iz Demokratske partije pre manje od mesec dana, konzervativno-populistička Partija nade koju vodi gradonačelnica Tokija Juriko Koike i liberalna Ustavna demokratska partija (CDP), koja je prema najnovijim anketama na drugom mestu.

I Partija nade i CDP zalažu se da Japan obustavi korišćenje nuklearne energije, dok je Abe posvećen održanju odredjenog nivoa nuklearne energije u Japanu.

Očekuje se da će pobeda Abea značiti nastavak politike koju je vodio od decembra 2012. godine kada je postao premijer, što uključuje čvrst stav prema Severnoj Koreji i njenom nuklearnom programu.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.