Izvor: B92, 27.Dec.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DPS U CETVRTAK O VANREDNIM IZBORIMA U CRNOJ GORI?

Glavni odbor Demokratske partije socijalista u ceetvrtak bi na sednici mogao da donese odluku o organizaciji prevremenih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, saznaje agencija SRNA u DPS-u. Tu mogucnost je u utorak uvece u emisiji TV Crne Gore pomenuo i predsednik Milo Djukanovic, ali prethodno bi, prema njegovim recima, trebalo videti rezultate referenduma o drzavom statusu te republike. Medjutim, dok se Djukanovic zalaze za labav savez po ugledu na nordijske drzave, predsednik crnogorskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << parlamenta Svetozar Marovic ocenjuje da jedino cvrsta zajednica Srbije i Crne Gore cuva drzavnost obe republike.

S druge strane, Vece narodnih skupstina Crne Gore, koje cine predstavnici dvadesetak plemena, predlaze crnogorskom parlamentu svoju verziju Zakona o referendumu. U saopstenju Veca navodi se da je tim zakonom predvidjeno da pravo glasa na referendumu imaju svi gradjani sa crnogorskim drzavljanstvom, bez obzira na mesto prebivalista. Kako prenosi dopisnik Radija B92, Nebojsa Skenderi, predsednik Djukanovic je u emisiji "Direktno" TV Crne Gore rekao rekao da ce predloziti parlamentu da bude raspisan referendum o statusu Crne Gore isticuci da ce se zauzeti za referendumsko pitanje koje je, kako je rekao, nece ostaviti nikakvu nedoumicu. Crnogorski predsednik je naglasio da ce referendumsko pitanje biti razlicito ako se postigne prethodni dogovor sa Srbijom. Pitanje ce biti jednostavnije ako izostane dogovor dve federalne jedinice, naglasio je Djuaknovic i dodao: "Na ovom referendumu ce se Demokratska partija socijalista sigurno zaloziti za ovu politiku za koju se vec zalozila - politiku koja u osnovi ima nezavisnu medjunarodno priznatu drzavu. Logicno je da nakon referenduma kakav god bio njegov ishod, moraju biti organizovani i predsednicki izbori u Crnoj Gori i potpuno je jasno da ukoliko bi rezultat referenduma bio suprotan mom zalaganju da onda meni nema mesta na mestu predsednika Crne Gore a ni na mestu najvece stranke", rekao je Djukanovic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.