Cvijanovićeva: Licemerni zahtevi Brisela

Izvor: RTS, 23.Avg.2014, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvijanovićeva: Licemerni zahtevi Brisela

Predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je licemerno da se zemljama sa slabim ekonomijama, koje još nisu postale članice EU, sugeriše i preporučuje da "ne treba da nastoje da izvoze na rusko tržište" zbog trenutnih okolnosti.

Cvijanovićeva je novinarima u Beogradu rekla i da mnogo žali što Republika Srpska nema dovoljno roba da može da ih plasira na rusko tržište, prenosi Tanjug.

Kako je dodala, da su ispunjeni ti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uslovi, ona bi "jako podržavala izvoz, bez obzira ko je šta sugerisao, jer je ekonomski interes građana da se jača ekonomija".

Cvijanovićeva izražava očekivanje da će RS, odnosno BiH, uspeti da proizvode dovoljno da bi mogla da ima rusko tržište kao pouzdanog partnera, na koje može da plasira proizvode.

"Sav naš prostor su države koje imaju ozbiljne ekonomske probleme i godinama se borimo sa takvim teškoćama i nema nijedne ekonomske reforme u kojoj smo učestvovali, a da stranci nisu deo tih reformi", rekla je Cvijanovićeva.

Predsednica Vlade RS dodaje da države kandidati za članstvo u EU ne znaju kada će postati njene članice, te da je prirodno da traže prostor za plasman svojih roba.

Kako kaže, očekivano je da te zemlje nastoje da ojačaju trgovinske, ekonomske i poslovne veze sa svima u svetu.

"Zato sam rekla da je licemerno ako se takvim zemaljama sa tako nemoćnom, nejakom ekonomijom, sugeriše, preporučuje ili stavlja do znanja da ne bi trebalo da nastoje da izvoze na rusko tržište, u ovim okolnostima kada su takvi odnosi između EU i Rusije", smatra Cvijanovićeva.

Prema njenim rečima, RS jeste u dobrim odnosima sa EU, ali je mnogo stvari pod velikim znakom pitanja, jer nema nijednog roka koji garantuje bilo kojoj zemlji kandidatu ili potencijalnom kandidatu, kada će se i da li će se uopšte naći u EU.

"Zašto onda zatvarati vrata za saradnju sa bilo kim drugim, ako vam to može pružiti ekonomske koristi", upitala je Cvijanović.

Republika Srpska, dodala je, ima jako dobre odnose sa Ruskom Federacijom, koja je pouzdan ekonomski partner, od koga nikada nije imala bilo kakva politička uslovljavanja.

Kako kaže, to je razlika u odnosu na partnere koje nikada ništa nisu uložili u RS, a stalno izlaze sa različitim zahtevima i uslovljavanjima političke vrste.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ljuta premijerka RS: Kakvo licemerje oko Rusije

Izvor: Mondo, 23.Avg.2014

Predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je licemerno da se zemljama sa slabim ekonomijama, koje još nisu postale članice EU, sugeriše i preporučuje da"ne treba da nastoje da izvoze na rusko tržište" ...Foto: screenshot/YouTube..Cvijanović je novinarima u Beogradu...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.