Crnjanski, najveći pesnik među piscima

Izvor: RTS, 03.Dec.2013, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crnjanski, najveći pesnik među piscima

Na naučnom skupu posvećenom delima Miloša Crnjanskog analiziraće se poezija jednog od najvećih srpskih pisaca. Predavanja, koja mogu posetiti svi zainteresovani, održavaju se na Filološkom fakultetu u Beogradu, Institutu za književnost i umetnost i u Matici Srpskoj u Novom Sadu.

"Miloš Crnjanski: poezija i komentari" - naziv je trodnevnog međunarodnog naučnog skupa posvećenog 120. godišnjici rođenja jednog od naših najvećih pisaca, novinara i diplomate. Profesori >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kažu da ne mogu da se odbrane od studenata koji za temu diplomskog rada traže upravo dela Miloša Crnjanskog.

"Beskrajni plavi krug i u njemu zvezda", jedna od najčešćih tema pismenih zadataka i jedna od nacitiranijih rečenica Miloša Crnjanskog. I dok su nekada generacije mladih češće čitale prozu, trenutno je popularnija njegova poezija.

Adrijana, brucoškinja Filološkog fakulteta, pročitala je više njegovih dela, a "Seobe" su joj najlepša knjiga, dok se njenoj koleginici Marijani Kalenić Crnjanski više sviđa kao pesnik.

"Meni se, lično, više sviđa kao pesnik, a poslednje što smo radili od njega bilo je objašnjenje 'Sumatre', a pre toga 'Lament nad Beogradom'. I 'Lament nad Beogradom' mi je najlepša njegova pesma", kaže Marijana.

Skup "Poezija i komentari" treba da otvori novi naučni krug dela Miloša Crnjanskog. Posvećen je isključivo poeziji. Profesor Jovan Delić podseća na reči Iva Andrića.

"Mada, kada kažete Miloš Crnjanski, što bi rekao Andrić, odmah mislimo na njega kao pesnika, jer Andrić je rekao za njega zapravo - on je među nama jedini pesnik", priča Delić.

Urednik naučnog skupa Dragan Hamović kaže da Crnjanski omogućava da se preispita uloga, odnosno odnos pojedinca sa kolektivom, "što je on svojim delom celoživotnim angažmanom sve vreme proveravao i preispitivao".

Skup je u potpunosti otvoren, ističe dekanka Filološkog fakulteta Aleksandra Vraneš i dodaje da će moći da učestvuju svi koji to budu želeli.

Predavanja se održavaju na Filološkom fakultetu u Beogradu, Institutu za književnost i umetnost i u Matici Srpskoj u Novom Sadu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.