Bugarska: Siromašni prodavali bubrege

Izvor: B92, 13.Sep.2019, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarska: Siromašni prodavali bubrege

Bugarske vlasti otkrile kriminalnu mrežu i podigle optužnice protiv 4 člana te mreže zbog regrutovanja siromašnih osoba koje su za novac davale svoje bubrege.

Bubrege su davali za pacijente kojima je potrebna transplantacija, saopštilo je tužilaštvo.

Tri muškarca i jedna žena optuženi su za regrutovanje donora organa koji su potom stupali u kontakt sa pacijentima kojima je potrebno presađivanje bubrega, izjavio je tužilac Dimitar Petrov.

Transplantacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su se radile u jednoj bolnici u Turskoj zahvaljujući falsfikovanim dokumentima prema kojima su donor i pacijent u srodstvu.

Tužilac je rekao da je najmanje pet pacijenata na taj način dobilo bubreg za transplantaciju od februara 2019. godine. Na spisku čekanja su bila još dva pacijenta i tri potencijalna donora.

Pacijenti su plaćali između 50.000 i 100.000 evra za transplantaciju.

Donori, pretežno nezaposleni, siromašni i u dugovima, dobijali su od 5.000 do 7.000 evra posle hirurške intervencije.

Ukupno 22 transplantacije bubrega urađene su ove godine u Bugarskoj, dok je na spisku čekanja za presđjivanje upisano 1.028 pacijenata, saopštilo je bugarsko Ministarstvo zdravlja.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Siromašni u Bugarskoj prodavali bubrege

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Sep.2019

SOFIJA - Bugarske vlasti otkrile kriminalnu mrežu i podigle optužnice protiv četiri člana te mreže zbog regrutovanja siromašnih osoba koje su za novac davale svoje bubrege.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.