Izvor: Radio 021, 13.Sep.2019, 20:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivrena mreža šverca ljudskih organa u Bugarskoj

Bugarske vlasti otkrile su kriminalnu mrežu i podigle optužnice protiv četiri člana te mreže zbog regutovanja siromašnih osoba koje su za novac davale svoje bubrege za pacijente kojima je potrebna transplantacija, saopštilo je tužilaštvo.

Tri muškarca i jedna žena optuženi su za regrutovanje donora organa koji su potom stupale u kontakt sa pacijentima kojima je potrebno presađivanje bubrega, izjavio je tužilac Dimitar Petrov.

Transplantacije su se radile >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u jednoj bolnici u Turskoj zahvaljujući falsfikovanim dokumentima prema kojima su donor i pacijent u srodstvu.

Tužilac je rekao da je najmanje pet pacijenata na taj način dobilo bubreg za transplantaciju od februara 2019. godine. Na spisku čekanja su bila još dva pacijenta i tri potencijalna donora.

Pacijenti su plaćali između 50.000 i 100.000 evra za transplantaciju.

Donori, pretežno nezaposleni, siromašni i u dugovima, dobijali su od 5.000 do 7.000 evra posle hirurške intervencije.

Ukupno 22 transplantacije bubrega urađene su ove godine u Bugarskoj, dok je na spisku čekanja za presađivanje upisano 1.028 pacijenata, saopštilo je bugarsko Ministarstvo zdravlja.

Autor: Beta, AFP

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.