Brnabićeva i Kurti o taksama na panelu u Londonu

Izvor: RTS, 24.Feb.2020, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabićeva i Kurti o taksama na panelu u Londonu

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti otvorio je samit o Zapadnom Balkanu u Londonu na kojem, pored premijera država Zapadnog Balkana, učestvuje i kosovski premijer Aljbin Kurti.
Suma Čakrabarti je rekao da je u region Zapadnog Balkana EBRD koji je, kako kaže, "globalna banka sa evropskim srcem" uložila više od 13 milijardi evra. Polovina tog novca uložena je u Srbiju. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

EBRD je na Balkanu realizovao 600 projekata u oblasti infrastrukture, energetike, preduzetništva i poljoprivrede.
Čakrabarti je poručio da je želja EBRD-a da naš region uspe i da se osnaži radi dobrobiti svih građana.
Brnabićeva pozvala Kurtija da razmisli o taksama Kao i pre dve godine, Srbiju predstavlja premijerka Ana Brnabić koja je istakla da je prioritet ulaganje u infrastrukturu kako bi se povezao region, kao i da se oživi inicijativa "mali šengen".
Ukazala je da je i dalje na snazi taksa Prištine od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine.
"To je loše za region. I zato, još jednom pozivam gospodina Kurtija da razmisli o taksama jer moramo da budemo praktični ako želimo da povećamo trgovinu i privučemo investicije, jer građani očekuju to od nas", poručila je premijerka Srbije. 
Na panelu učestvuju i premijeri Albanije, Hrvatske, BiH i Crne Gore, kao i kosovski premijer Aljbin Kurti.
Kurti: Reciprocitet umesto takse
Ovo je bio prvi susret Brnabićeve i Kurtija. On je na panelu rekao da hoće da radi na odnosima sa Beogradom. Želi dobre odnose sa Srbijom, ali taksu od 100 odsto na robu iz centralne Srbije zameniće, kaže, reciprocitetom.
"Želimo takse da zamenimo reciorocitetom, što neće biti osveta, već se osećamo diskriminisano i hoćemo jednakost", rekao je Kurti. 
Brnabićeva je na marginama samita razgovarala je sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Metjuom Palmeromsa predsednikom EBRD-a Sumom Čakrabartijem, kao i sa ministrom odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Benom Valasom

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"CEO SVET ŽELI DA OVAJ REGION USPE" Čakrabarti: "Zapadni Balkan prioritet za EBRD"

Izvor: Blic, 24.Feb.2020

Zapadni Balkan je prioritet za EBRD i ceo svet želi da taj region uspe, poručio je danas direktor Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti otvarajući Samit o Zapadnom Balkanu u Londonu, i istakao da je EBRD do sada u region investirala gotovo 13 milijardi dolara.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.