Brejvik optužen za terorizam

Izvor: RTS, 07.Mar.2012, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brejvik optužen za terorizam

Anders Brejvik formalno optužen za "akt terorizma" i "ubistvo s predumišljajem", za napade u kojima je prošle godine u Norveškoj ubijeno 77 ljudi. Brejviku preti 21 godina zatvora ili psihijatrijska ustanova.

Desničarski ekstremista Anders Bering Brejvik formalno je optužen za "akt terorizma" i "ubistvo s predumišljajem", za napade u kojima je prošle godine u Norveškoj ubijeno 77 ljudi, javile su svetske agencije.

Maksimalna kazna za ta dela je 21 godina zatvora >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ili produženje kazne, koje se odnosi na zatvorenike koji se smatraju opasnim po okolinu. Pod uslovom da bude proglašen nesposobnim za služenje kazne, Brejvik će biti smešten u psihijatrijsku ustanovu.

Optužnica je Brejviku pročitana u zatvoru nedaleko od Osla, gde očekuje početak suđenja 16. aprila. "Bio je potpuno miran", rekao je Tore Jo Nilsen, jedan od policajaca koji su mu dostavili optužnicu.

Brejvik je 22. jula 2011. ubio 77 ljudi, pošto je najpre podmetnuo bombu u blizini zgrade norveške vlade u Oslu, a potom je na ostrvu Utoja, nedaleko od Osla, nasumično pucao na učesnike letnjeg kampa mladih laburista.

Tek kada suđenje bude završeno, sudije će se izjasniti o tome da li Brejvik treba ili ne da odgovara krivično i o tome kako će biti kažnjen za svoja dela.

Brejvik je tokom saslušanja potvrdio da je učinio sve što mu se stavlja na teret, ali je odbio da prizna krivicu, a svoj čin je objasnio željom da se bori protiv širenja islama i multikulturalizma u Evropi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.