Boj na Mišaru: 202. godišnjica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Avg.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Boj na Mišaru: 202. godišnjica

BEOGRAD - Odavanjem počasti i polaganjem venaca kraj Spomenika mišarskim junacima kod Šapca danas je obeležena 202. godišnjica boja na Mišaru, saopštila je Vojska Srbije.

Vence su položili predstavnici ministarstava odbrane i rada i socijalne politike, Vojske Srbije, Opštine Šabac i udruženja građanja koja neguju tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.

Boj na Mišaru, 13. avgusta 1806. godine, predstavljao je jednu od najznačajnijih pobeda srpskih ustanika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nad snagama Otomanskog carstva.

Predvođeni voždom Karađorđem Petrovićem i istaknutim ustaničkim prvacima šabačkog i valjevskog kraja, Srbi su na Mišaru odneli briljantnu pobedu koja je učvrstila položaj ustanika i dramatično ugrozila status Turaka u Beogradskom pašaluku.

U centru sela Mišar, 1906. godine, povodom obeležavanja jubilarne 100-godišnjice tog boja, podignut je spomenik a potom i zdanje muzeja sa postavkom posvećenom tom događaju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.