Bodljikava žica oko Centralne banke

Izvor: B92, 17.Mar.2015, 19:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bodljikava žica oko Centralne banke

Policija u Frankfurtu barikadama i bodljikavom žicom okružila je novo sedište Evropske centralne banke.

Kako navode, to je urađeno da bi potencijalno nasilne demonstracije protiv mera štednje i kapitalizma bile sprečene.

Aktivistička alijansa zvana „Blockupy“ ( Blokiraj-okupiraj) saopštila je da će pokušati blokadu novog sedišta ECB uoči sutrašnjeg sueljenja, i da će "kapitalistima pokvariti uobičajeni posao".

Očekuje se da će na protestni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << skup na centralnom frankfurtskom trgu doći oko 10.000 ljudi.

Organizatori su zakupili specijalni voz za demonstrante iz Berlina, a ostale dovoze autobusima iz gradova širom Nemačke i drugih zemalja.

Frankfurtska policija očekuje da će većina demonstranata biti miroljubiva, ali je izrazila bojazan da bi nasilnici mogli iskoristiti priliku.

ECB, Evropska komisija i Međunarodni monetarni fond čine takozvanu "trojku" koja nadgleda poštovanja uslova finansijske pomoći državama Evropske unije koje su zapale u dužničku krizu. Među njima je i Grčka.

Među uslovima za kreditnu pomoć su stroge mere štednje koje se smatraoju uzrokom visoke nezaposlenosti i zastoja privrede.

Nova vlada Grčke je optužila evropske autore te politike za izazivanje "humanitarne krize" koja je penzionere i nezaposlene gurnula u siromaštvo.

Predsednik ECB Mario Dragi pozvao je vlade dobrostojećih država kao što je Nemačka, da troše više, ali su se njihovi zvaničnici uglavnom oglušili o taj zahtev.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Policija bodljikavom žicom brani ECB od demonstranata (FOTO)

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Mar.2015

Policija u nemačkom gradu Frankfurtu je barikadama i bodljikavom žicom okružila novo sedište Evropske centralne banke da bi sprečila potencijalno nasilne demonstracije protiv mera štednje i kapitalizma...Aktivistička alijansa zvana "Blokjupaj" (Blockupy - "Blokiraj- okupiraj") saopštila je da...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.