Izvor: Nezavisne Novine, 17.Jul.2017, 08:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivšem predsjedniku Meksika zabranjen ulaz u Venecuelu

KARAKAS - Ministar spoljnih poslova Venecuele, Semjuel Monkada, napisao je na Twitteru da je bivši predsjednik Meksika, Vinćente Foks, nepoželjna osoba i zabranio mu ulaz u Venecuelu zbog toga što smatra da on promoviše nasilje i stranu interveniciju.

Foks je putovao u Venecuelu u subotu sa grupom latinoameričkih predsjednika kako bi podržao nezvanični referendum opozicije, navodi AP. Monkada nije postavio nikakve dokaze kako bi podržao svoje optužbe.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine <<
Opozicija u Venecueli u nedjelju je održala nezvanični referendum kako bi pojačala pritisak na predsednika te zemlje Nikolasa Madura, u trenutku kada on traži osnivanje specijalnog tijela što njegovi suparnici nazivaju konsolidacijom diktature.

Simbolični referendum na kom su pitanja bila o tome da li građani žele prevremene izbore, ima za cilj da dodatno utiče na Madurov legitimitet u vremenu ekonomske krize i protesta protiv Madurove vlasti koji u toj državi traju već tri mjeseca odnio 100 osoba.

Opozicija je u nedelju oko sedam sati po lokalnom vremenu otvorila referendum na oko 2.000 mjesta širom države, kao čin građanske neposlušnosti koju prati "nulti čas" što je, kako navodi agencija, mogući nagovještaj državnog udara ili neke druge akcije protiv Madura.

Procjenjuje se da je 7,1 milion ljudi izašlo na referendum.

Maduro je za referendum rekao da je nelegalan i beznačajan.

Umjesto toga on se zalaže se za zvaničan referendum 30. jula o formiranju nove skupštine, a koji će omogućiti ustavne izmjene.

Glasačima su na referendumu postavljena tri pitanje na koja su odgovarali: da li odbijaju skupštinu, da li žele da oružane snage brane postojeći ustav i da li žele da izbori budu održani prije nego što Maduru istekne mandat 2018.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Milioni glasali na opozicionom referendumu u Venecueli

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Jul.2017

KARAKAS - Više od sedam miliona građana Venecuele izašlo je na nezvanični referendum koji je organizovala opozicija da bi izvršila pritisak na predsjednika Nikolasa Madura da bi on odustao do plana za promijenu Ustava, saopštili su posmatrači.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.