Belgija neće sirijsko oružje

Izvor: B92, 18.Nov.2013, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Belgija neće sirijsko oružje

Brisel -- Belgija je danas, posle Albanije i Norveške, odbacila mogućnost da bude zemlja u kojoj bi se uništavalo sirijsko hemijsko oružje.

Ta zemlja je predložila da to oružje bude uništeno u nekoj od zemalja koje su lokacijski blizu Sirije.

Belgijski ministar odbrane Pieter de Krem rekao je da uklanjanje tog oružja je "dovoljno težak zadatak za sebe" i da Belgija treba da bude precrtana kao moguća destinacija, prenela je agencija AP.

Posle Albanije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Norveške koje su odbila "taj zadatak", Belgija se razmatrala kako mogući kandidat, ako ni zbog čega drugog, onda jer ima dugu tradiciju uništavanja otrovnog gasa iz arsenala oružja iz Prvog svetskog rata.

Albanija je odbila zahtev SAD da se u toj zemlji uništava hemijsko oružje iz Sirije, navodeći da loše opremljena za odlaganje hiljada tona toksičnog otpada. I Norveška se oglušila o zahtev SAD da pomogne uništenju arsenala hemijskog oružja iz Sirije, rekavši da nije u mogućnosti da ispuni rok koje su odredile Ujedinjene nacije.

Organizacija za zabranu hemijskog oružja sa sedištem u Hagu (OPCW) usvojio je plan uništenja sirijskog hemijskog oružja koje se procenjuje na 1.300 tona suzavca i otrovnog gasa sarin van Sirije, medjutim ne mogu da nadju zemlju koja bi bila spremna da obavi taj posao.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brisel odbio zahtjev za uništavanje hemijskog oružja

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Nov.2013

BRISEL - Belgijski ministar odbrane Pieter de Krem izjavio je danas da je Belgija spremna da pomogne u uništavanju sirijskog hemijskog oružja, ali da to praktično nije izvodljivo u ovoj zemlji.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.