Sirijsko hemijsko oružje: lopta u igri!

Izvor: Vostok.rs, 19.Nov.2013, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirijsko hemijsko oružje: lopta u igri!

19.11.2013. -

Albanija je dovela pod pitanje plan uništenja hemijskog oružja Sirije. Ovih dana odbijanje likvidacije sirijskog hemijskog oružja na svojoj teritoriji izjavio je albanski premijer Edi Rama. Glas Rusije pitao je eksperte gde će sada biti uništena sirijska bojeva hemija.

Odluka albanskog rukovodstva postala je gorka pilula za SAD, koje su polagale velike nade u ovu zemlju u procesu uništavanja sirijskog hemijskog oružja. Ipak ovde su sami Amerikanci >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << dopustili grešku u izboru, rekao je za Glas Rusije direktor Centra za društveno-politička istraživanja Vladimir Jevsejev.

- Kako bi se uništilo hemijsko oružje, treba imati odgovarajuću infrastrukturu. Takva infrastruktura sada je napravljena samo u nekoliko država. Albanija je odustala od uništenja hemijskog oružja ne samo zato što nije htela da uvozi tuđe oružje, već i zato što nema kapacitete dovoljne za uništavanje više od jedne hiljade tona hemijskog oružja u kratkom roku. Takve obime Albanija jednostavno ne bi mogla da uništi.

Nije isključeno da će pitanje mesta likvidacije sirijskog hemijskog oružja dati impuls političkoj licitaciji među ključnim faktorima međunarodne politike. Pri tome neće biti suvišno podsetiti Zapad kome je dužna Sirija za mogućnost proizvodnje bojevih otrovnih supstanci, izjavio je u programu Glasa Rusije nezavisni vojni ekspert Oleg Ivanjikov.

- U datom slučaju i SAD i Rusija će biti primorane, pre nego što navedu zemlju, pre svega da se razaberu u prirodi samog programa. Sirijsko hemijsko oružje se pojavilo kao rezultat dvostrukih tehnologija i saradnje Sirije sa evropskim i američkim hemijskim koncernima.

Istovremeno zapad može da iskoristi neodrđenost u situaciji sa mestom uništavanja hemijskog oružja protiv Rusije. Kako je istakao Vladimir Jevsejev, postoji velika verovatnoća toga da će odgovornost za likvidaciju sirijske bojeve hemije biti prebačena na našu zemlju.

- Isključujem mogućnost uništavanja sirijskog hemijskog oružja na Bliskom Istoku ili u Severnoj Africi. to može da se uradi samo u Evropi, uključujući Rusiju. I ovde Rusija ostaje sve više bez alternative.

Orgnizacija za zabranu hemijskog oružja odredila je rokove za likvidaciju sirijskih otrovnih supstanci do sredine 2014. godine. Ipak, po mišljenju Vladimira Jevsejeva, sama mogućnost uništavanja hemijskog oružja Sirije van njenih granica u zacrtanim rokovima malo je verovatna. Ekspert smatra da u uslovima napete situacije u Siriji transport otrovnih supstanci preko njene teritorije vezan je za veliku opasnost za stanovništvo i životnu sredinu. U toj situaciji jedna od varijanti privremenog rešavanja problema moglo bi da bude brižljivo pohranjivanje hemijskog oružja neposredno na teritoriji Sirije, kako bi se pitanje njegovog uništavanja ponovo pokrenulo posle stabilizacije političke situacije u ovoj zemlji.

Grigorij Milenin,

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

OPCW: Moguće uništenje hemijskog oružja iz Sirije na moru

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Nov.2013, 11:25

Portparol Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) rekao je da bi sirijske zalihe otrovnog gasa i nervnih agenata mogle da budu uništene na moru umesto traženja neke zemlje koja bi bila spremna da dozvoli da se to obavi na njenoj teritoriji. OPCW usvojio je plan za uništenje van Sirije, kako...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.