Austrijska inicijativa za Zapadni Balkan

Izvor: RTS, 17.Jan.2010, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrijska inicijativa za Zapadni Balkan

Austrijski ministar inostranih poslova Mihael Špindeleger najavio početak inicijative za Zapadni Balkan u EU. Šef diplomatije Austrije želi da vidi ceo region u EU do 2020. godine.

U emisiji austrijske državne televizije "ORF", ministar spoljnih poslova Austrije Mihael Špindeleger izneo je plan da se zemlje Zapadnog Balkana približe EU i izrazio uverenje da će do 2020. godine Hrvatska, Makedonija, Crna Gora, Srbija i Albanija biti punopravne članice Unije.

U >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vezi sa Kosovom i Metohijom austrijski zvaničnik je bio znatno oprezniji i rekao da je "tu potrebno da se još dosta toga dogodi", objašnjavajući da je prvo neophodno da sve zemlje Unije priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosmeta.

Približavanje Kosova EU je, međutim, takođe deo planirane austrijske inicijative za Zapadni Balkan.

Špindeleger je izrazio nadu da će pregovori o pristupanju Hrvatske biti zaključeni tokom tekuće godine, čemu pogoduje deblokada dugogodišnjeg spora Hrvatske i Slovenije krajem 2009. oko zajedničke granice.

Austrija, takođe, želi da se ponudi kao medijator u rešavanju spora oko imena između Makedonije i Grčke. Ministar se nada će rešenje za ovaj problem biti pronađeno još tokom proleća i da će u saradnji EU sa Makedonijom biti konkretnih činjenica.

Po pitanju Turske, šef austrijske diplomatije poručuje da "nijedan put ne vodi pored Kipra" i zaključuje da su namere Španije da otvori četiri nova poglavlja sa Turskom veoma ambiciozne jer Ankara mora najpre učiniti korak po pitanju Kipra.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.