Arilje i Požega dobili vodu za piće

Izvor: RTS, 21.Avg.2013, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arilje i Požega dobili vodu za piće

Građani Arilja i Požege mogu da koriste vodu za piće, a od 2. septembra voda će biti higijenski ispravna i u ariljskoj školi. Zbog fizičko-hemijski neusaglašenog jednog parametra u jednom vrtiću u Požegi uzorkovanje će biti ponovljeno.

U Arilju i Požegi građani mogu da koriste vodu za piće, nakon havarije koja se dogodila 11. avgusta na magistralnom cevovodu regionalnog vodosistema Rzav i zabrane upotrebe vode za piće.

"Uzeto je više od 30 uzoraka vode, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a na osnovu kompletnih fizičko-hemijskih i mikro-bioloških analiza voda je higijenski ispravna saglasno pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće i može se koristiti u Požegi i Arilju", rekla je Tanjugu specijalista higijene Zavoda za javno zdravlje u Užicu doktorka Violeta Prošić.

Prošić je precizirala da se sa uzorkovanjem vode počelo od dana kada je prijavljena havarija, a nakon tri uzastopna uzorkovanja procedura ispitivanja trajala je pet dana.

U Požegi se 19. avgusta, nezavisno od prethodnog, naknadno javio kvar na vodovodu i to na delu cevovoda koji isporučuje vodu objektu dečijeg vrtića "Leptirić", a istog dana obavljeno je i uzorkovanje.

Zbog fizičko-hemijski neusaglašenog jednog parametra u toj ustanovi uzorkovanje će biti ponovljeno.

"U saradnji sa Republičkom sanitarnom inspekcijom pratimo stanje. S obzirom da je u pitanju vrtić i da u tom objektu voda nije za piće preporuka je da se deci daje flaširana, a ta se voda može koristiti za sanitarne potrebe", rekla je Prošić.

Prošić je dodala da se iz istih razloga voda ne koristi za piće i u Osnovnoj školi u Arilju.

"I u ariljskoj školi imamo neusaglašenost jednog parametra, a kontrolu ćemo vršiti sa tri uzastopna uzorka", rekla je Prošić i dodala da će do 2. septembra, kada deca kreću u školu, voda biti higijenski ispravna i moći će da se koristi.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.