Izvor: B92, 14.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanci govorili da beže od NATO-a

Hag -- Svedok odbrane Bari Lituči nastavio je svoj iskaz na suđenju Slobodanu Miloševiću.

On je kazao da su mu Albanci i Romi 1999. godine rekli da su Kosovo napustili zbog terora OVK i NATO bombardovanja. Američki univerzitetski profesor istorije, Lituči je rekao da mu je jedan od Albanaca koje je tada intervjuisao, a čije je ime zaštićeno, kazao da je "OVK bila podržavana od vlade SAD". "Njegovog oca je pre NATO bombardovanja ubila OVK", dodao je svedok.

Milošević >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je zatim pustio snimak Litučijevih razgovora sa Romima izbeglim sa Kosova u avgustu 1999. godine tokom kojih su oni govorili da im je OVK spaljivala kuće, napadala ih i proterivala. Jedan Litučijev sagovornik rekao je i da mu je OVK ubila 12-godišnjeg sina.

Sudije su, međutim, prekinule snimak, ocenjujući da je reč o "opštim izjavama", pošto Milošević nije mogao da dokaže da se one odnose na period obuhvaćen optužnicom.

Tužilac Džefri Najs osporavao je autentičnost Litučijevih intervjua, predočavajući da je prevoditeljka sugerisala Romima poželjne odgovore. Lituči je potvrdio da se to događalo, ali ne na njegovu inicijativu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.