Akademci za izmenu Zakona o visokom obrazovanju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Mar.2012, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akademci za izmenu Zakona o visokom obrazovanju

NOVI SAD, BEOGRAD -

Oko 50 hiljada studenata državnih i privatnih fakulteta u zemlji potpisalo je peticiju za izmenu Zakona o visokom obrazovanju. Reč je o kampanji nazvanoj "Desetka za Srbiju!", koju je organizovala Studentska konferencija univerziteta Srbije. Oni tvrde da se već dugo bore za svoja prava i da se njihova kampanja slučajno poklopila sa izbornom.

Jedan od zahteva studenata je i da se donese šifrarnik zanimanja, koji bi bio usklađen sa Nacionalnom službom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za zapošljavanje. Studenti koje smo zatekli u studentskom gradu Univerziteta u Novom Sadu slažu se sa tim zahtevom.

"Puno nas završava fakultete, a kad izađemo na tržište rada- malo nas će naći posao. Bilo bi normalno da se, kad završite fakultet, taj vaš profil nalazi na spisku službe zapošljavanja, što često nije slučaj".

Kampanji "Desetka za Srbiju" priključili su se i studenti novosadskog univerziteta. Student prorektor na Filozofskom fakultetu Ivan Srdanović govori o najvažnijim zahtevima.

"Nove generacije, koje studiraju po Bolonji, se ne nalaze na spisku zanimanja Biroa rada, pa je to jedan od osnovnih zahteva. Tražimo i da se studenti koji ostvare 48 bodova finansiraju na teret budžeta".

"Za vikend je u Kragujevcu održana skupština Studentske konferencije univerziteta Srbije, na kojoj je odlučeno o daljim koracima", kaže predsednik skupštine Danilo Čeman.

"Izašli smo sa stavom da ćemo 4.aprila, na Dan studenata, predati sve potpise i tada ćemo ih zvanično predati resornom ministru. Tražićemo hitno reagovanje Ministarstva".

Sociološkinja i nekadašnja "peticionarka" Vena Pešić tvrdi da ni 50 hiljada potpisa u našoj zemlji ne znači mnogo. "Mislim da ne može da ima uticaja, jer do sada Skupština Srbije nikada nije razmatrala peticije građana- čak ni kada je bilo 500 hiljada potpisa".

Studenti zahtevaju i da se fakulteti zakonski obavežu da definišu opravdanost visine školarina, da se odredi maksimalna visina školarine, kao i da se u sistem finansiranja visokog obrazovanja uključi i socijalna dimenzija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Studenti traže izmenu Zakona o visokom obrazovanju

Izvor: BKTV News, 20.Mar.2012

Oko 50 hiljada studenata državnih i privatnih fakulteta u zemlji potpisalo je peticiju za izmenu Zakona o visokom obrazovanju. Reč je o kampanji nazvanoj 'Desetka za Srbiju!', koju je organizovala Studentska konferencija univerziteta Srbije. Oni tvrde da se već dugo bore za svoja prava i da se njihova...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.