Izvor: Blic, 30.Jul.2009, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Abu Hamza pobegao iz zatvora

Banjaluka/Zenica - Policijske agencije u BiH do zakljuečenja ovog broja tragale su za jednim od najpoznatijih terorista, osuđenikom i ubicom Karaj Kamel bin Alijem, poznatijim pod imenom Abu Hamza, koji je pobegao iz Kazneno-popravnog zavoda Zenica gde je izdržavao zatvorsku kaznu zbog razbojništva, pretnji i nasilja.

Komentarišući najnoviji skandal u BiH, direktor KPZ Zenica Nihad Spahić rekao je da je Abu Hamza trebalo da se vrati u zatvor 27. jula u podne sa „godišnjeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odmora", na koji je imao pravo jer je odslužio više od pola kazne.

- Osuđen je na tri godine i 10 meseci zatvora i imao je pravo na „godišnji odmor". Imao je prihvatljivo ponašanje, pošto je bio radno angažovan i u redovnoj proceduri dobio je godišnji odmor koji je koristio kao i svi drugi osuđenici koji na to imaju pravo - objasnio je Spahić, dodajući da je za beguncem raspisana poternica.

Tunižanin Abu Hamza u KPZ Zenica izdržava kaznu od tri godine i deset meseci zatvora zbog razbojništva, nasilja u porodici i pretnji tužiocu, koji ga je prethodno osudio na sedam godina zatvora zbog ubistva jednog mudžehedina. Karaj Kamel bin Ali, alijas Abu Hamza, ima državljanstvo BiH koje je dobio jer se tokom poslednjeg rata borio u odredu „El mudžahid", koji je delovao u sastavu tadašnje Armije RBiH.

Odgovarajući na pitanje zašto je Bin Ali pušten na dopust ako je policija upozoravala na opasnost od njegovog bekstva, direktor zeničkog zatvora rekao je da nije tačno da uprava Zavoda nije postupila u skladu sa upozorenjem da se osuđenik, ukoliko ga puste, neće vratiti u kaznionicu i istakao da ne poseduje nikakav dokument da je Bin Ali proglašen „opasnim po nacionalnu bezbednost".

- Na dan kada je trebalo da se Bin Ali vrati, dobili smo faks oko devet časova gde se navodi mogućnost da bi mogao zloupotrebiti pogodnosti. Sačekali smo podne i kada se nije vratio obavestio sam Upravu policije Federacije BiH, zeničku Policijsku stanicu i Graničnu policiju BiH da eventualno ne bi prešao granicu - naveo je Spahić, dodajući da se, prema zakonu, nedolazak sa pogodnosti tretirao kao bekstvo tek nakon 24 časa. Spahić je još naveo da nije retkost da se osuđenici ne vrate sa pogodnosti, ali i da se samovoljno vrate za dan-dva.

Pojedini mediji juče su javili da je FTV Televizija nezvanično saznala kako je Federalna uprava policija pre desetak dana službeno obavestila upravu KPZ Zenica i Federalno ministarstvo pravde o saznanjima koja ukazuju da će Karaj Kamel, ukoliko mu se odobri izlazak iz zatvora, pobeći.

„Neverovatno, ali uputu Federalne uprave policije ove dve institucije su ignorisale, te je Karaj Kamel pušten na sedmodnevni odmor, posle čega se nije pojavio u zatvoru", naveli su portali iz FBiH.

Abu Hamza pre presude za razbojništvo odležao je sedmogodišnju kaznu za ubistvo Arapa poznatog kao Abu Velid u januaru 1997. godine ispred Islamskog centra u Zenici. Nakon toga Ministarstvo bezbednosti BiH proglasilo ga je opasnim po nacionalnu sigurnost, zbog veza s terorističkim organizacijama. Posle izlaska iz zatvora, Tunižanin s BiH pasošem prošle godine je ponovo osuđen zbog nanošenja telesnih povreda članovima porodice Kovač iz sela Brnjic kod Kaknja i pretnji sudiji koji ga je osudio za ubistvo. Osim toga, Abu Hamza je ranije osuđivan u Tunisu na 12 godina zatvora, zbog čega je nakon služenja kazne u BiH trebalo da bude izručen u ovu zemlju. Uz sve navedeno, Karaj Kamel bin Ali se sumnjičio i za pripremu terorističkih akcija u BiH i i Italiji.

Spremao atentat na papu

Član Ekspertskog tima za jugoistočnu Evropu za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Dževad Galijašević rekao je da je Bin Ali, ako je ostao u BiH, to učinio iz razloga da izvrši određene zadatke za terorističku mrežu kojoj pripada. Galijašević tvrdi da je Tunižanin bio direktno upleten u pokušaj izvođenja terorističkih napada na američke vojne baze u Belgiji, Švedskoj i Italiji, i da je 1997. boravio u italijanskom gradu Bolonja jer je spremao atentat na papu Jovana Pavla Drugog, zbog čega se smatra jednim od najpoznatijih terorista koji se ikada kretao BiH.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.