205. godišnjica boja na Čegru

Izvor: Kurir, 31.Maj.2014, 09:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

205. godišnjica boja na Čegru

Komemorativno okupljanje održaće se 31. maja u okviru Spomen-kompleksa na Čegru kod Niša sa početkom u 11 časova

BEOGRAD, NIŠ - Komemorativnim okupljanjem danas će biti obeležena 205. godišnjica Boja na Čegru u okviru spomen kompleksa na Čegru kod Niša.

Kako je saopštio vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, komemorativno okupljanje će se održati 31. maja u okviru Spomen - kompleksa na Čegru kod Niša sa početkom u 11 časova.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
Državnu ceremoniju obeležavanja godišnjice boja na Čegru predvodiće državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dragan Popović koji će se tom prilikom obratiti prisutnima.

Kraj spomenika na Čegru vence i cveće će takođe položiti predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Niša, kao i velikog broja udruženja građana opredeljenih za očuvanje dostojanstvenog sećanja na učesnike i žrtve oružanih sukoba.U okviru državne ceremonije, planiran je prigodan umetnički program.

Organizator državne ceremonije je Vlada Republike Srbije - Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije. Boj na Čegru, koji se odigrao 31. maja 1809. godine, predstavlja jedan od najtragičnijih oružanih sukoba u čitavom razdoblju Prvog srpskog ustanka.

Srpski ustanici, predvođeni Stevanom Sinđelićem, uprkos herojskoom otporu nisu uspeli da ostvare pobedu u ovom boju koji je označio početak sloma ustanka u Beogradskom pašaluku.Boreći se protiv nadmoćnijeg protivnika, srpski ustanici pružili su primer bezmerne hrabrosti i patriotizma koji je ostao utkan u kolektivnu svest nacije tokom čitava dva naredna stoleća, podseća se u saopštenju.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Danas obeležavanje 205. godišnjice Boja na Čegru

Izvor: Press, 31.Maj.2014

Kako je saopštio vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, komemorativno okupljanje će se održati 31. maja u okviru Spomen - kompleksa na Čegru kod Niša sa početkom u 11 časova...Državnu ceremoniju obeležavanja godišnjice boja na Čegru predvodiće državni sekretar...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.