Veliki brat: monstruozni ugovor sa učesnicima

Izvor: Poznati.info, 11.Jun.2011, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki brat: monstruozni ugovor sa učesnicima

Dr. Zlatko Miliša u Hrvatskoj ustupio je ugovor između RTL televizije i učesnika Big brother projekta, u kojem se može videti da su učesnici emisije dopustili producentima da praktički postanu vlasnici njihovih života sve do smrti!
- Iz ugovora kojeg mi je za potrebe istraživanja ustupio jedan od bivših učesnika emisije, jasno je vidljivo je da su učesnici dopustili producentima da postanu vlasnici njihovih života do smrti. Obavezali su se, osim toga, da najmanje pet >> Pročitaj celu vest na sajtu Poznati.info << godina nakon završetka emisije (u Holandiji i nekim drugim zemljama taj je rok čak 10 godina) neće nikome pričati šta im se sve događalo u Big brother kući i kakve su posledice po njihovo zdravlje nastale nakon tog šoua. Radi se, dakle, o teškom kršenju prava na privatnost i dostojanstvo osoba, zbog čega taj projekat možemo nazvati psihološkim kanibalizmom, odnosno možemo govoriti o Velikom bratu kao o žderaču ljudskih sudbina - ističe dr. Zlatko Miliša, pedagog i sociolog koji se već godinama bavi istraživanjem medijske manipulacije mladima i koji je do u detalja analizirao pravila i posledice učestvovanja u Big brother emisijama, te došao do zaključka da se ta emisije na razlikuje puno od borbi gladijatora u starom Rimu, odnosno da u ovom slučaju možemo govoriti o areni moralnih gladijatora. Dr. Miliša je upravo zato i odlučio dati nam već pomenuti ugovor za objavu, jer se iz tog dokumenta najbolje vidi koliko su, i u kojoj meri, učesnici emisije morali pristati na medijsko čerupanje i višegodišnje izrabljivanje.
Pobednik prvog Velikog brata doživeo tri nervna sloma i pokušao se ubiti
- Vrlo strogim pravilima u ugovorima koje pre početka emisije moraju potpisati svi učesnici emisije, producenti su osigurali višegodišnji zavet ćutanja o brojnim traumama i teškim psihološkim posledicama po učesnike emisije. No, uprkos tome, stravična istina pomalo izlazi na videlo. Prvi ju je nedavno izneo pobednik prve emisije Velikog brata emitovane u Holandiji, koji je, devet godina nakon šoua, javnosti otkrio da je nakon te emisije doživio tri nervna sloma, te da je pokušao počiniti samoubistvo, ističe Miliša, te dodaje da bi mediji, umesto što javnost terorišu svakodnevnim objavljivanjem informacija iz privatnog života učesnika emisije, mogli istražiti što se sve dogodilo s domaćim učesnicima Big brothera.
Slične, interesantne teme: Veliki Brat odmah nakon završetka Farme Veliki Brat: Džordž - Nemeš, beži od Marijane! Irina Radović: Veliki brat me i dalje gleda!

Nastavak na Poznati.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Poznati.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Poznati.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.