Zvezda prejaka za Partizan u prvom derbiju

Izvor: B92, 03.Nov.2015, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvezda prejaka za Partizan u prvom derbiju

Košarkaši Crvene zvezde ubedljivo su savladali Partizan rezultatom 92:77, u prvom ovogodišnjem derbiju u okviru osmog kola ABA lige.

Zvezda je imala velikih problema u prvoj četvrtini, ali je sledećih 30 minuta odigrala veoma dobro i zasluženo ostvarila ubedljiv trijumf.

Posle ovog trijumfa ‘crveno-beli’ popeli su se na drugo mesto na tabeli sa šest pobeda i dva poraza, dok je Partizan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na samom začelju sa obrnutim skorom.

Meč u ’Pioniru’ počeo je minutom ćutanja u čast nedavno preminulom Ranku Žeravici, a na samom startu bolje su se snašli igrači Partizana. Aranitović i Milutinović pogodili su po dve trojke i doneli dvocifrenu prednost na kraju prve četvrtine – 13:24.

Međutim, tada je usledila velika serija Crvene zvezde koju je inicirao Kvinsi Miler pokazavši da će biti veliko pojačanje. Miler je dominirao i posle 13:0 vođstvo je prešlo na stranu aktuelnog šampiona koji je drugu deonicu dobio sa 32:16.

Igrači Petra Božića imali su još jedan dobar period sredinom treće četvrtine, ali je njihov rival tokom čitavog susreta imao potpunu kontrolu. Igra Partizana raspala se početkom poslednjeg perioda kada je Gal Mekel istrčao nekoliko kontri i podigao razliku na +20.

Poprilično efikasni meč završen je u istom stilu – Aranitović je nastavio da pogađa trojke, Miler je i dalje mučio čuvare, a Marko Tejić savršeno iskoristio minute za dvocifren učinak.

Upravo je Amerikanac bio najbolji pojedinac „večitog derbija“ sa 17 postignutih poena (6-9 za dva), a najzaslužniji je bio za preokret u prvom poluvremenu. Pokazao je da će biti odlično pojačanje, dok mu se pridružio i povratnik Vladimir Štimac.

Povremeni reprezentativni centar ubacio je 13 poena i 9 skokova, dok je Branko Lazić imao poen više uz nekoliko trojki u važnim trenucima – pogodio četiri šuta van linije 6,75 iz pet pokušaja. Gal Mekel je meč završio sa 12 poena i 9 asistencija, Marko Tejić je iskoristio šansu i ubacio poen manje uz dva zakucavanja, dok je Marko Gudurić takođe bio dvocifren. Postigao je 10 poena i imao dva-tri poprilično hrabra solo prodora kada se rezultat lomio.

Sa druge strane, još jedan mladi igrač je bio sjajan – Petar Aranitović najefikasniji je akter duela sa 19 poena (4-9 za tri), dok je Aleksandar Cvetković upisao 14 poena i 5 uspešnih dodavanja. Jedini dvocifreni bio je još Kevin Džons sa 12, ali je i pored problema sa faulovima u ranoj fazi meča, pokazao da će biti jedan od nosilaca igre Partizana. Čeda Vitkovac svih 9 poena postigao je u poslednjoj četvrtini i imao dva više od Andreje Milutinovića koji je meč otvorio dvema trojkama.

Utakmica je odigrana pred oko tri i po hiljade ljudi, od čega 300 pristalica Partizana. Susret je u čast preminule legende jugoslovenske i srpske košarke Ranka Žeravice počeo minutom ćutanja, koji je nekoliko puta prekidan međusobnim psovanjem pojedinih navijača oba kluba.

Zvezda će u narednom kolu Jadranske lige gostovati MZT-u u Skoplju, dok će Partizan dočekati lidera na tabeli Budućnost.

ABA liga, osmo kolo:

utorak, 3. novembar

Crvena zvezda – Partizan 92:77

petak, 30. oktobar

Mega Leks – Sutjeska 101:72


subota, 31. oktobar

Zadar – Olimpija 67:56

Krka – MZT Skoplje 72:68

Budućnost – Metalac 83:72

nedelja, 1. novembar

Cibona – Igokea 86:72

Tajfun – Cedevita 67:78

Tabela:

1. Budućnost 7-1

2. Crvena zvezda 6-2

3. Mega Leks 6-2

4. Cedevita 5-3

5. Olimpija 4-4

6. MZT 4-4

7. Zadar 4-4

8. Krka 4-4

9. Igokea 4-4

10. Metalac 3-5

11. Cibona 3-5

12. Sutjeska 2-6

13. Tajfun 2-6

14. Partizan 2-6

Utakmica u ’Pioniru’ počela je minutom ćutanja u čast nedavno preminulom Ranku Žeravici, bivšem treneru oba kluba.

Džons je pokušao za tri poena odmah na startu, a Vitkovac je napravio faul prilikom skoka ispod koša. U sledećem napadu neprecizan je bio i Cirbes, da bi u kontranapadu bio fauliran Cvetković, kojeg su navijači Zvezde izvređali.

Džons je postigao prve poene za Partizan, da bi u sledećem napadu Mekel lagano položio. Partizanov Amerikanac još jednom je bio precizan, ovoga puta sa poludistance, ali je minut kasnije u kontranapadu Cirbes sjajno zakucao za 4:4.

Zvezda je igrala odličnu odbranu, dok su se ’crno-beli’ mučili sa organizacijom napada na startu meča. Ipak, Aranitović je uspeo da šutne pre kraja napada i pogodi trojku. S druge strane, domaćin na ovoj utakmici mnogo lakše je ulazio u reket i Tejić je zakucao za 8:7.

Kvinsi Miler debitovao je pred domaćim navijačima, ali je loše počeo – izgubljena lopta, pa promašaj za tri poena posle čega je Cvetković fauliran. Bivši plej Zvezde bio je siguran oba puta za prvo dvocifreno vođstvo Partizana.

Miler je u sledećem napadu takođe pogodio oba slobodna bacanja, da bi Milutinović svojom drugom trojkom doneo 13:24 na kraju prve četvrtine.

Drugu deonicu počeo je mnogo konfuznije i to su ’crveno-beli’ iskoristili – Miler i Štimac su smanjili na pet razlike. Mekel je produžio seriju Zvezde na 8:0 i Božić je morao da seče tajm autom.

Partizan je nastavio sa katastrofalnom drugom četvrtinom, tri minuta nije postigao koš, a u dva navrata nije uspeo ni da prenese loptu na protivničku polovinu. Igrači Dejana Radonjića su na krilima Milera vratili egal, da bi trojkom Amerikanca poveli sa 26:24.

Seriju od 13:0 konačno je prekinuo Aranitović sa slobodnih bacanja, ali je Miler novim zakucavanjem iz kontranapada razgalio publiku, pri rezultatu 31:28.

Partizan je uspeo da prekine nalet rivala i pokrene seriju od osam uzastopnih poena. Aktuelni šampion ušao je u problem sa ličnim greškama, posebno Kvinsi Miler koji je napravio treći faul. To je iskoristio Cvetković sa linije za slobodna bacanja, a onda i Anđušić koji je bio siguran oba puta za vođstvo od tri poena. Vitkovac je faulirao Simonovića pri šutu za tri poena, a reprezentativac Srbije bio precizan za potpuni egal – 36:36.

Simonović je napravio malu razliku u finišu prvog poluvremena, a novom trojkom postavio je konačnih 45:40 na poluvremenu. Zvezda je odigrala fenomenalnu drugu četvrtinu u kojoj je postigla postigla čak 32 poena, dvostruko više od Partizana.

Aleskandar Cvetković otvorio je drugi deo igre lepim prodorom, a istom merom je na drugoj strani odgovorio Štimac. Aranitović je lepo probio, da bi Džons postao prvi igrač u redovima ’crno-belih’ koji je skupio tri lične greške.

Centar koji se vratio u Zvezdu držao je ekipu na pet razlike, ali ga je Božo Đumić dobro fintirao i pogodio i dodatno slobodno bacanje. Ipak, posle dobrog prodora i povratne Gudurića, Branko Lazić je ostao sam i pogodio trojku za 52:47.

Lazić je još jednom kaznio lošu postavku gostiju, a Gudurić od table pogodio za najveće vođstvo Zvezde od +8. Mladi košarkaš Zvezde još jednom je odlično probio, pogodio uz faul, a onda i sa bacanja doneo 61:50.

Domaćin na ovom meču vezao je nekoliko grešaka u završnici treće četvrtine, da bi Partizan to iskoristio. Milutinović sa linije bacanja, a onda i Vitkovac spustili su na minus pet. Kvinsi Miler ponovo je bio taj koji je prekinuo seriju momak u crnom, ali je Milutinović već u sledećem napadu iznudio četvrti faul Amerikanca. Tompson je u poslednjem napadu asistirao Tejiću koji zakucava za 68:60 pred poslednji period.

Branioci titule odlično su otvorili četvrtu četvrtinu – Lazić je pogodio trojku, a Mekel lagano položio iz kontre za velikih 75:61. Igra gostiju potpuno se raspala što je Gal Mekel koristio i prodorima popeo razliku na 20 poena.

Do kraja meča ’crveno-beli’ rutinski su čuvali prednost, malo se opustili i dozvolili Partizanu da smanji na konačnih 92:77.
Pogledaj vesti o: Crvena Zvezda,   Zvezda - Partizan,   Evroliga

Nastavak na B92...






Povezane vesti

ABA liga: Crvena zvezda - Partizan (UŽIVO)

Izvor: Večernje novosti, 03.Nov.2015

Košarkaši Crvene zvezde i Partizana u beogradskom "Pioniru" igraju prvi ovosezonski večiti derbi, u poslednjem meču 8. kola ABA lige.Srpski i regionalni šampion kao nominalni domaćin ulazi u duel protiv večitog rivala posle ubedljivog poraza na gostovanju Himkiju u Evroligi, dok su crno-beli u...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.