Morbile: Obavezna vakcina za medicinsko osoblje?

Izvor: Mondo, 20.Jan.2018, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Morbile: Obavezna vakcina za medicinsko osoblje?

Razmatra se nabavka dodatnih količina vakcina protiv malih boginja i vakcinacija svih lekara i medicinskih sestara, zbog velikog broja obolelih među zdravstvenim radnicima.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

"To je jako značajna protivepidemijska mera i u narednom periodu se razmatra i gleda kako da se nabavi dodatna količina vakcina da bi se naši osetljivi zdravstveni radnici, koji su direktno >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << izloženi u kontaktu sa bolesnicima, zaštitili", rekla je za Radio-televiziju Srbije Darija Kisić Tepavčević iz Instituta za javno zdravlje "Batut".

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje "Batut" u Srbiji je za nešto više od tri i po meseca registrovano 1.227 slučajeva obolelih od malih boginja.

Uskoro, vakcinacija očekuje i zdravstvene radnike, posebno one koji rade u pedijatriji, a prema rečima epidemiologa Predraga Kona, to jeste preporuka u ovakvim situacijama.

Kon je istakao da sada, ni po koju cijenu, ne bi trebalo odgađati pomeranje granice za vakcinaciju dece do 18 godina.

"Još na sreću, jer očigledno je da postoji odgovor roditelja, nemamo masovnije širenje po vrtićima", rekao je Kon.

Oko 41 odsto svih obolelih su stariji od 30 godina, a male boginje su potom najčešće u uzrastu do četvrte godine života.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.