Beograd: Plaćaćemo taksu i za kućne ljubimce! (VIDEO)

Izvor: S media, 01.Dec.2011, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd: Plaćaćemo taksu i za kućne ljubimce! (VIDEO)

Beograd će za držanje opasnih rasa pasa uvesti taksu u iznosu od 30.000 dinara godišnje i pooštriti kaznenu politiku, najavio je danas gradski sekretar za stambeno-komunalne poslove Predrag Petrović.

Prema njegovim rečima, u kategoriju opasnih pasa spadaju pit bul terijeri, bul terijeri, mini bul terijeri, američki stafordi, kao i mešanci tih rasa.

Video sam kako životinja u čeljustima drži glavu devojčice

Opasne pse >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << neće moći "svako" da drži

Pas napao dete u Kaluđerici

Registracija, vakcinacija, socijalizacija...

Petrović je objasnio da je uvođenje takse predviđeno dopunom Odluke o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca, koja će biti prosleđena gradskom parlamentu. Ako odluka bude usvojena, opasne pse će moći da izvode samo punoletne osobe, i to samo pod uslovom da psa obezbede povocem i korpom.

Kada dopune odluke budu usvojene na sednici Skupštine grada, svi vlasnici opasnih pasa (odnosno oni koji ih budu izvodili) moraće prilikom šetnje svojih ljubimaca da nose potvrde, odnosno pasoš za pse.

- To znači da vlasnik mora imati kod sebe dokumentaciju koja potvrđuje da je opasan pas registrovan, vakcinisan i da je prošao ispit socijalizacije – objašnjava Petrović. - Kako bi sprečili malverzacije sa registracijama ovakvih pasa van Beograda uvešćemo pravilo da vlasnici opasnih pasa koji nisu čipovani na teritoriji grada moraju prethodno pribaviti saglasnost Sekretarijata za komunalne i stambene poslove kako bi izveli ljubimca na javnu površinu u Beogradu. Ta saglasnost važi 15 dana i predstavlja potvrdu da je pas vakcinisan, obeležen i da je prošao ispit socijalizacije.

ORCA: Agresivnost nije odlika rase

Sa druge strane, direktor organizacije za poštovanje i brigu o životinjama ORCA Elvir Burazerović kaže za S media portal da ne postoje agresivne rase, već samo agresivni pojedini psi. Prema njegovim rečima, najagresivniji su psi koji imaju agresivne vlasnike.

-Ako govorimo o opasnim životinjama, onda treba govoriti o opasnom psu koji ima svoj registarski broj, a ne o čitavoj rasi – kaže Burazerović. – Često se događa da su pit bulovi mazni kao mačke, a da imate agresivne male rase od kojih ne bi niko očekivao da budu agresivne.

Kazne za nepoštovanje propisa o načinu izvođenja opasnih pasa iznosiće od 30.000 do 75.000 dinara.

Komunalna policija štiti vozače od pasa?!

Petrović je rekao da će samo patuljasti psi visine do 40 centimetara moći da se voze u javnom gradskom prevozu i to u posebnoj korpi, sličnoj onoj koja se koristi za put avionom.

Na pitanje ko će štititi građane i vozače autobusa ukoliko i neko sa većim psom pokuša da uđe u autobus, Petrović kaže:

-To je nadležnost komunalne policije. Ona, nažalost, može samo da napiše prekršajnu prijavu.

Plaćamo kazne zbog tuđeg nerada!

-Grad Beograd više neće da čeka da Republička veterinarska inspekcija, koja je jedina nadležna za sprovođenje Zakona u ovoj oblasti, počne da radi svoj posao - naglasio je Petrović.

On objašnjava da su na lokalne samouprave prenete samo pojedine nadležnosti, a ne sve koje bi omogućile punu i efikasnu primenu zakona o veterini i o dobrobiti životinja, iako je Beograd to tražio od Uprave za veterinu.

-Lokalnoj samoupravi, pa i Beogradu, ostaje da hvata pse nakon incidenata i da plaća naknade. Da li je to normalno? Mi mislimo da nije - rekao je Petrović.

Prema njegovim rečima, pravilnik o držanju opasnih pasa postoji, ali se očigledno ne primenjuje. S druge strane, on je ocenio da „neki izuzetno bitni pravilnici nisu doneti“.

Gradski sekretar je imao primedbe na rad Uprave i kada je reč o donošenju odgovarajućih podzakonskih rešenja, najavljenih pre tri godine, koje su, kako smatra, jedan od razloga što se ne zna tačan broj pasa u vlasništvu.

Aleksandra Vasić

Foto: Vukajlija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.